Evropski poslanec Maurice Ponga Foto: www.province-nord.nc
Evropski poslanec Maurice Ponga Foto: www.province-nord.nc

Kljub temu je eden izmed njih še posebna posebnost. Nekatere članice EU-ja so tudi nekdanje kolonialne sile. Nekaj izmed njih se med dekolonizacijo ni odreklo nekdanjim kolonialnim ozemljem, temveč so spremenile njihov status. Najdoslednejša na tem področju je Francija, ki je nekaj čezmorskih ozemelj razglasila za sestavni del države in jim dala status "čezmorskih departmajev".

Eden takih je Nova Kaledonija, skupina otokov severovzhodno od Avstralije (246.000 prebivalcev ). Tudi tam so prebivalci volili poslance EP-ja, izvoljeni poslanec pa mora na zasedanja v Evropo potovati po 16.000 km daleč.

21 ur leta od doma
Temnopolti Maurice Ponga, ki predstavlja Novo Kaledonijo na listi francoskih evropskih poslancev, se je medtem že organiziral. V parlamentu mu je po sedežnem redu (poslanci sedijo po abecednem redu, pri čemer pa na izrecno željo dopuščajo tudi izjeme) med 736 poslanci pripadel sedež številka 682, med kolegoma iz Finske in Nemčije. Dobil je seveda tudi poslansko pisarno.

62-letni učitelj je doma znan in izkušen politik, kandidiral je na listi krščanskih demokratov, pred leti pa je bil v lokalni vladi minister za mladino in šport. Načeloma mu pripada nadomestilo za vsako pot domov. Vendar pa je to zelo drago in časovno zamudno potovanje, zato se ne namerava za vsako zasedanje (najmanj enkrat mesečno) voziti od doma. Vmes bo prebival v Parizu, kjer študira njegova hči. Potovanje v domačo prestolnico Noumea sicer traja 21 ur. Pri tem je treba vsaj enkrat postati. Ponga leti najraje prek Tokia (13 ur), od tam pa je do Nove Kaledonije še 8 ur.

Sicer pa trdi, da je poslanec, ki ponazarja tipalke in nekakšen most EU-ja v Pacifik.
Nova Kaledonija je do zdaj prejela obilo razvojne pomoči EU, saj velja za manj razvito območje Unije. Z njo so modernizirali glavno pristanišče, gradili ceste in zagotavljali razvojne programe na področju izobraževanja.