Italijanski zunanji minister je bil v četrtek precej oster do Slovenije. Foto: EPA
Italijanski zunanji minister je bil v četrtek precej oster do Slovenije. Foto: EPA
Piranski zaliv
Frattini je predlog komisije označil za dobrega in uravnoteženega, ki pa bi ga bilo mogoče - brez radikalnih posegov - popraviti. Foto: MMC RTV SLO
Frattini pojasnil svojo izjavo

Frattini je v četrtek izjavil, da bi morala biti Slovenija glede vstopanja Hrvaške v EU prožnejša in delovati bolj v evropskem duhu, in s tem dvignil veliko prahu v Sloveniji. Ob robu srečanja vodij diplomacij sedmih nabolj razvitih držav in Rusije, ki se je danes končalo v Trstu, je pojasnil svojo izjavo.

Po njegovih besedah so bili v zadnjih mesecih ustvarjeni pogoji, ki obema stranema omogočajo sprejetje predloga Evropske komisije, je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok. "Mislim, da bi Hrvaška lahko storila korak naprej tudi v zvezi z dokumenti, za katere Slovenija meni, da prejudicirajo izid pogajanj o mejnem vprašanju. Seveda bi bilo bolje, da bi Hrvaška te dokumente umaknila, a mislim tudi, da bi morala, ko so na mizi tako pomembne teme, to reševati Evropska komisija. Z vzajemnimi veti ne pridemo nikamor," je dejal vodja italijanske diplomacije.

Janroković: Slovenija izkorišča članstvo v EU-ju
Za hrvaški časnik Vjesnik pa je hrvaški zunanji minister Gordan Jandrokovič dejal, da se Slovenija s Hrvaško že od začetka pogaja brez prave želje po za obe strani sprejemljivem dogovoru. Pravni rešitvi spora se Ljubljana izogiba, tako meni Jandroković, ker domneva, da sodišče ob upoštevanju mednarodnega prava ne bo odločilo v njeno korist. Slovenija naj bi se zato zatekla k političnemu pritisku in je članstvo v EU-ju uporabila, da bi si zagotovila teritorialni stik z odprtim morjem.

Glede pričakovanj prihodnje predsedujoče EU-ju Švedske, je prvi hrvaški diplomat dejal, da je zelo pomembno, ker ima Hrvaška v švedskem zunanjem ministru Karlu Bildtu človeka, ki jo razume in podpira njena prizadevanja za članstvo v Uniji.

Sanader: Zaradi Slovenija izgubili pol leta pogajanj
"Povsem nesprejemljivo je, da smo v pogajanjih z EU-jem izgubili šest mesecev zaradi slovenske vlade, ki je blokirala in izsiljevala Hrvaško zaradi bilateralnega vprašanja in ki pri tem izkorišča položaj članice. To je nesprejemljivo in neevropsko obnašanje. Slovensko politiko pozivam, naj preneha s tem in nam v pogajanjih kot dobra soseda poda roko, o poteku meje pa naj odloča mednarodno pravo," je Jandrokovićevo stališče ponovil Hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader.

Frattini pojasnil svojo izjavo