Frattini meni, da je Rehnov predlog dober. Foto: EPA
Frattini meni, da je Rehnov predlog dober. Foto: EPA

Na petkovem obisku v Gorici in Trstu je ocenil, da je predlog evropskega komisarja za širitev dober. Frattini tudi upa, da bo Slovenija glede mejnega spora s Hrvaško v evropskem duhu pokazala prožnost. Prepričan je namreč, da Rehnov predlog po eni strani vsebuje upravičene slovenske zahteve za izhod na odprto morje, po drugi pa kaže razumevanje tudi do zahtev Hrvaške.

"Evropska unija spodbuja obe strani, da najdeta primeren dogovor," je dejal Frattini in dodal, da je Italija solidarna s Slovenijo, ki je članica Unije, pa tudi s Hrvaško, ki upravičeno stremi k temu, da bi leta 2010 končno postala polnopravna članica. Pojasnil je, da ostajajo še nekatera odprta vprašanja, povezana s premoženjem povojnih italijanskih optantov, ki pa nikakor ne pogojujejo italijanske podpore vstopu Hrvaške v EU.

Spomnil je tudi, da je Italija svojčas izdelala predlog za rešitev slovensko-hrvaškega spora, ki ga je mogoče popolnoma prepoznati tudi v Rehnovem predlogu. Ob tem je dodal, da je glede tega italijanski zunanji minister vsak dan v stiku z Zagrebom in Ljubljano.

Policija spet na meji med Slovenijo in Italijo
Potrdil je napoved italijanskega notranjega ministra Roberta Maronija o ponovni uvedbi policijskega nadzora na meji med Italijo in Slovenijo. Italija namerava začasno ponovno uvesti policijski nadzor na meji zaradi vrha zunanjih ministrov skupine G8, ki bo od 25. do 27. junija v Trstu, in vrha predsednikov vlad najbolj razvitih držav, ki bo od 8. do 10. julija v L'Aquili. Pri tem je pristavil, da zamrznitev schengenskega sporazuma ni nobena novost, saj se mejni nadzor običajno vzpostavi nekaj tednov pred vrhom G8.

Rim preučuje možnost o olajšavah
Po Frattinijevih besedah italijanska vlada preučuje možnosti za uvedbo olajšav za podjetja, ki jih je prizadela ukinitev režima proste cone na Goriškem in v Furlaniji-Julijski krajini (FJK) zaradi odprave schengenske meje. Hkrati je italijanski minister tudi potrdil podporo o ustanovitvi univerzitetnega raziskovalnega pola med Gorico in Trstom, kmalu pa bo italijanski parlament odobril zakonski osnutek za ustanovitev evroregije.

M. R.