Foto: EPA
Foto: EPA

Marie Frenay, članica kabineta podpredsednice Evropske komisije za vrednote Vere Jourove, je pojasnila, da bo z aktom o svobodi medijev prvič v evropski zakonodaji določeno, da se vlade ne smejo vmešavati v delovanje medijev.

Glede javnih medijev medtem predlog komisije predvideva, da nacionalne oblasti določijo objektivna merila za imenovanje njihovih uprav. Financiranje javnih medijev pa bo moralo biti v skladu z aktom pregledno in predvidljivo, je povedala Frenay.

Pomen neodvisnosti medijev, vključno z javnimi, ki morajo biti tudi stabilno financirani, je prav tako poudaril slovaški evroposlanec Vladimir Bilčik, poročevalec v senci politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) za akt o svobodi medijev.

Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič pa je dejal, da slovenska vlada pri noveli zakona o RTVS ni upoštevala ciljev glede neodvisnosti javnih medijev, kot jih v aktu določa Evropska komisija.

"Če se v neki državi, v tem primeru Sloveniji, uveljavi načelo, da lahko vsakokratna oblast mandate organov upravljanja in nadzora javnih medijev prekine brez ugotavljanja pogojev, ki so za to predpisani, se s tem organom odvzameta zagotovljena avtonomnost in odgovornost," je povedal Gregorčič.

Po njegovem mnenju se "položaje teh organov, ki so edini garant zagotavljanja pluralnih in neodvisnih informacij, močno izpostavi vsakokratni razporeditvi politične moči ustanovitelja, torej državne oblasti".

Evroposlanka Tomc je ob robu okrogle mize, ki jo je pripravila, poudarila, da "nova evropska pravila o svobodi medijev preprečujejo prav to, kar se zdaj dogaja v Sloveniji: politično podreditev javnih medijev". Dodala je, da morajo biti javni mediji neodvisni in zagotavljati informacije na nepristranski način.

Kritike obiska komisarke Jourove v Sloveniji

Gregorčič in nekdanji odgovorni urednik spletnega portala Siol Peter Jančič sta bila ob tem kritična do srečanja komisarke Jourove s predsednikom slovenskega ustavnega sodišča Matejem Accettom med njenim obiskom v Sloveniji pretekli teden. Ustavno sodišče namreč trenutno odloča o noveli zakona o RTV Slovenija. Jančič je dejal, da "je Evropska komisija včasih zelo kratka v svoji politiki in dejanskih problemov ne rešuje". "Rešuje relativno obrobne probleme, tudi s tem aktom, o katerem govorimo," je dejal.

Marie Frenay iz kabineta podpredsednice komisije je spomnila, da je Jourova že med obiskom zagotovila, da z Accettom nista govorila o noveli zakona o RTV Slovenija. Frenay je pojasnila, da so bili njuni pogovori namenjeni neodvisnosti sodstva, pogovore s predstavniki sodišč pa komisarka v okviru priprave poročila o vladavini prava opravlja tudi v drugih članicah.

Akt o svobodi medijev bo sicer po besedah članice kabineta Jourove zagotovil tudi večjo preglednost lastništva medijev. Pomen tega je poudaril tudi član parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Bilčik.

Nekdanji slovenski novinar Miro Petek, ki je bil svetovalec nekdanjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, je v razpravi opozoril, da je "problem medijske svobode v Sloveniji v velikem medijskem monopolu in izigravanju zakonodaje". Posledica tega pa so po njegovih besedah tudi odpuščanja novinarjev.