Hrvaški zunanji minister je prepričan, da bo poročilo Evropske komisje o napredku hrvaških pogajanj na splošno pozitivno. Foto: EPA
Hrvaški zunanji minister je prepričan, da bo poročilo Evropske komisje o napredku hrvaških pogajanj na splošno pozitivno. Foto: EPA

V osnutku poročila, ki se je pojavil v medijih, piše, da Bruselj kritizira Zagreb zaradi korupcije, da pa se Hrvaška približuje sklepni fazi pogajanj z EU-jem. "Povsem zagotovo bomo dobili oceno, da v vseh poglavjih dobro napredujemo, sicer pa vas prosim, da počakamo, da bo poročilo tudi uradno," je dejal Gordan Jandroković.

Evropska komisija bo letno poročilo o napredku Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU-jem objavila v sredo, osnutek dokumenta pa se do takrat lahko še spremeni.

Glavna naloga reševanje vprašanja mej
V osnutku Komisija kot glavno nalogo Hrvaške omenja iskanje dokončnih rešitev mejnih sporov s sosedami. Napredek ugotavlja le v primeru meje s Črno goro, v primeru BiH-a in Srbije navaja, da ni napredka, v primeru Slovenije pa previdno omenja septembrski politični dogovor.

Vprašanje meje s Slovenijo je po ugotovitvah komisije zavrlo pogajanja Hrvaške z EU-jem. "Mejni spor ostaja dvostransko vprašanje, ki ne bi smelo vplivati na pristopna pogajanja," meni in dodaja, da je kljub temu sama pomagala pri reševanju težave in ob pomoči predsedujočega tria EU-ja utrla pot septembrskemu političnemu dogovoru.

"Ni napredka v povezavi z Ljubljansko banko"
Evropska komisija še ugotavlja, da ni "nikakršnega napredka pri reševanju odprtih vprašanj, povezanih z Ljubljansko banko oziroma nasledstvenim sporazumom, konkretno glede deviznih depozitov."

Težavno sodstvo in korupcija
Poleg težav pri reševanju mejnih sporov s sosedami Komisija omenja še zamude pri odpiranju poglavij o pravosodju in temeljnih pravicah ter konkurenci in pri zapiranju poglavja o prometu. Hrvaška je v osnutku opozorjena, da bo morala okrepiti prizadevanja na področju pravosodja in temeljnih pravic, še posebej glede neodvisnosti in učinkovitosti sodstva, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, pravic manjšin, vključno z vračanjem beguncev, in sojenja vojnim zločincem. Posebno pozornost zahteva tudi reforma javne uprave.

Komisija opozarja na sodelovanje s haaškim sodiščem
Hrvaško Komisija opozarja na sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, natančneje na težave pri dostopu sodišča do pomembnih dokumentov, ki jih Haag zahteva od Zagreba.