Swoboda ocenjuje, da bi Hrvaška lahko izpolnila svoj cilj in zaključila pogajanja z EU-jem do sredine naslednjega leta. Foto: EPA
Swoboda ocenjuje, da bi Hrvaška lahko izpolnila svoj cilj in zaključila pogajanja z EU-jem do sredine naslednjega leta. Foto: EPA

Evropski poslanec, ki ga je Evropski parlament znova izvolil za poročevalca za Hrvaško, meni, da bi slovenska južna soseda lahko postala polnopravna članica Unije najprej leta 2012 ne glede na to, ali bo Lizbonska pogodba začela veljati ali ne.

V EU z ali brez Lizbonske pogodbe
Ob Islandiji je Hrvaška edina država med uradnimi in morebitnimi kandidatkami, ki lahko v trenutnem mandatu Evropskega parlamenta - ta traja do leta 2014 - pristopi k EU-ju, meni Avstrijec. "Ne smemo pa si delati iluzij, da je z odpravo slovenskih zadržkov vse rešeno," je opozoril. Odprta vprašanja v sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško ne bodo več ogrožala napredka države pri pristopnih pogajanjih. "Razpoloženje v Sloveniji je tako dobro kot še nikoli," je dejal Swoboda.

Največji težavi: Ščitenje pred konkurenco in ladjedelnice
Najtežje delo čaka Hrvaško in EU pri pogajanju o poglavju o pravosodju, saj naj bi med drugim še vedno ščitilo hrvaška podjetja pred konkurenco iz tujine, problematično pa ostaja še vprašanje prestrukturiranja in privatizacije hrvaških ladjedelnic, meni Swoboda.

Hrvaška bo v petek na pogajalski konferenci na ministrski ravni v Bruslju odprla ali zaprla enajst novih poglavij v pogajanjih z EU-jem, vzporedno pa naj bi se nadaljevali pogovori o meji. Na pogovorih med Slovenijo in Hrvaško bosta sodelovala švedsko predsedstvo EU-ja in Evropska komisija.