Mesić je prepričan, da bodo pogajanja uspešno končana. Foto: EPA
Mesić je prepričan, da bodo pogajanja uspešno končana. Foto: EPA
Odziv Kosorjeve in Mesića

dejal, da ne obstaja nikakršen tajni dogovor, ki bi kakor koli posegal v hrvaško suverenost.

To je bil Mesićev odgovor na novinarsko vprašanje o ugibanjih glede vsebine dogovora med premierjema Slovenije in Hrvaške, Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor, ki sta se 11. septembra sestala v Ljubljani.

"Ko gre za mejo, smo posem jasno povedali, da je ne prejudiciramo. Verjamemo v mednarodno pravo in v mednarodne institucije. Za nas so sprejemljive odločitve mednarodnih sodnih teles. Glede na to nimamo nobenega razloga, da bi prejudicirali mejo," je dejal Mesić, ki je še ponovil, da je meja s Slovenijo eno vprašanje, hrvaška pogajanja z Evropsko unijo pa drugo.

Vnovič pa je spomnil, da Hrvaška "ni grenila" življenja Sloveniji, ko se je pogajala o vstopu v EU, čeprav je bilo vprašanje meje med državama tudi takrat odprto. "Hoteli smo, da bi Slovenija čim prej vstopila v EU in da bi bil njen vstop motivacija za Hrvaško in druge države v regiji. Žal smo bili presenečeni, ko je Slovenija z enakim odprtim vprašanjem blokirala Hrvaško. A zdaj smo deblokirani in to smer je treba pozdraviti. Upam, da bomo pogajanja uspešno končali," je dodal.

Predtem se je oglasila tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je izrazila pričakovanje, da bo medvladna konferenca o nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU-jem potekala drugega oktobra, kot je bilo načrtovano, in da bo uresničen dogovor med vladama Hrvaške in Slovenije.

Odziv Kosorjeve in Mesića