Pahor in Kosorjeva zatrjujeta, da sta z dogovorom pridobili obe državi. Foto: Reuters
Pahor in Kosorjeva zatrjujeta, da sta z dogovorom pridobili obe državi. Foto: Reuters
Odzivi Zagreba na dogovor

V redni mesečni oddaji hrvaškega radia Kako vlada vlada? je Jadranka Kosor večkrat ponovila, da se nista z Borutom Pahorjem niti dogovorila niti podpisala nič drugega razen tistega, kar je zapisala v pismu Stockholmu. "Nič drugega ni dogovorjenega ali zapisanega," je odgovorila na vprašanje, kako komentira nedeljske izjave Pahorja, da je tudi Slovenija v pogajanjih dobila, kar je želela, namreč izhod na odprto morje.

Kot je znano, je Hrvaška v pismu zagotovila, da noben dokument v pristopnem procesu Hrvaške z EU-jem ne prejudicira meje s Slovenijo ter da se bo rešitev ali način urejanja spora o meji iskal v nadaljevanju pogajanj med državama ob sodelovanju EU-ja na podlagi stanja 25. junija 1991.

Poudarila je tudi, da verjame, da je slovenska blokada pristopnih pogajanj z EU-jem "za nami", je pa opozorila, da je potrebno počakati na torkovo zasedanje odbora za zunanje zadeve v slovenskem parlamentu in na odgovor švedskega predsedstva.

Do konca leta premierka sicer pričakuje zapiranje 20 in odpiranje vseh 33 hrvaških pogajalskih poglavij. Na vprašanje, kakšne so dejavnosti vlade glede drugih vprašanj, ki ustavljajo državo na poti v EU, kot so na primer odnos s haaškim sodiščem (topniški dnevniki), reforma pravosodja in državne uprave ter boj proti korupciji, je Kosorjeva odgovorila, da so to "prvorazredna pomembna vprašanja," glede katerih bo Hrvaška pokazala, da je pravna država v vsej svoji veličini. Poudarila je, da je vlada pripravljena na radikalne poteze ter da bo imela moč za "vse tisto, kar je v interesu Hrvaške in družbe, toda nič, kar temelji na govoricah, tračih in preobratih, temveč kar temelji na dejstvih."

V oddaji je spregovorila tudi o skrbnem pregledu proračuna za prihodnje leto in zagotovila, da bo osebno vztrajala pri zelo varčni uporabi sredstev proračana, tudi s strani ministrstev.

Kosorjeva se je sicer danes sestala tudi z vodilnimi hrvaškimi strokovnjaki za mednarodno pravo, ki so njen dogovor s Pahorjem podprli.

Mesić: Izhod Slovenije na morje ni bil nikoli vprašljiv
Medtem je hrvaški predsednik Stjepan Mesić danes dejal, da izhod Slovenije na odprto morje ni bil nikoli vprašljiv. "Nikoli ni bilo vprašanje, ali ima Slovenija pravico izhoda na odprto morje. Mi smo vedno trdili, gre za mednarodno pravo, kar pomeni, da ima vsaka država, ki ima obalo, tudi pravico do izhoda na odprto morje. To pomeni, da ima pravico do pristopa na odprto morje. To je eno, drugo pa je teritorialni stik. To sta dve zadevi," je dejal Mesić.

Odzivi Zagreba na dogovor