Hrvaška premierka bo morala poslancem v saboru pojasnjevati podrobnosti dogovora s Slovenijo. Foto: EPA
Hrvaška premierka bo morala poslancem v saboru pojasnjevati podrobnosti dogovora s Slovenijo. Foto: EPA
Zoran Milanović
Milanovića skrbijo Pahorjeve izjave. Foto: EPA
Sabor o dogovoru Pahor-Kosorjeva

Poslanske skupine opozicijskih socialdemokratov (SDP), Hrvaške ljudske stranke (HNS) in Istrskega demokratskega zbora (IDS) so na začetku jesenskega zasedanja hrvaškega sabora od Kosorjeve zahtevale, da predstavi poročilo o dogovoru s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem. Po dveh urah burne razprave o dnevnem redu je bila opozicija po pričakovanjih preglasovana: proti uvrstitvi predloga na dnevni red je glasovalo 72 poslancev, 42 jih je bilo za.

Že na začetku je nastal proceduralni zaplet: opozicijski poslanci so zatrdili, da imajo potrebno eno tretjino podpisov poslancev za predlog uvrstitev točke na dnevni red. Po desetminutnem odmoru je sledila skoraj dveurna razprava o dnevnem redu, ki se je nato končala s preglasovanjem opozicije.

Po besedah prvaka socialdemokratov Zorana Milanovića se je od 8. maja, ko je sabor podprl prvi predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede umika slovenskih zadržkov hrvaških pogajanj z EU-jem in rešitve spora o meji med Slovenijo in Hrvaško, veliko spremenilo.

"Želimo slišati, da ni odstopila od pogajalskega stališča, ki je bilo sprejeto 8. maja. Če pa je, potem gre za kršitev odločitve sabora," je med razpravo dejal Milanović in dodal, da je Hrvaška zavrnila drugi, junijski Rehnov predlog, za katerega zdaj kaže, da bo izhodišče za nadaljevanje pogajanj o meji s Slovenijo.

"Pahor že dvakrat pred slovenskimi poslanci"
Milanović je izpostavil, da je slovenski premier že dvakrat govoril pred slovenskim parlamentom o dogovoru s hrvaško kolegico, predvsem pa se mu zdi skrb vzbujajoča Pahorjeva ponedeljkova izjava, da se je Hrvaška obvezala, da bo uredila spor o meji pred vstopom v Evropsko unijo.

Tudi poslanka HNS-a Vesna Pusić je pozvala premierko, naj v saboru pojasni, ali je Zagreb
sprejel drugi Rehnov predlog, ki je po njenem mnenju za Hrvaško nesprejemljiv. Poročilo o pogajanjih Slovenijo je prav tako zahteval poslanec IDS-a Damir Kajin, saj meni, da dogovor o arbitraži in ne mednarodnem sodišču pomeni kršitev saborske odločitve.

Ob tem je Kajin Kosorjevo še povabil, naj pojasni, ali je Pahorju obljubila, da se bo Hrvaška odpovedala delu svojega ozemlja, glede na to, da je po njegovih besedah izhodišče za pogajanje o meji na morju stik Slovenije z odprtim morjem.

Sabor o dogovoru Pahor-Kosorjeva