Milanović je napovedal, da bo njegova stranka zahtevala razpravo o dogovoru Kosor-Pahor. Foto: EPA
Milanović je napovedal, da bo njegova stranka zahtevala razpravo o dogovoru Kosor-Pahor. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjevi opozicija očita, da je lagala javnosti. Foto: EPA

Vodja največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović Kosorjevi očita, da je javnosti povedala neresnice, ko je dejala, da se s Pahorjem nista dogovorila nič, česar ne bi bilo v pismu, ki ga je poslala švedskemu predsedstvu EU-ja. Vodja HNS-a Radimir Čačić pa je obtožil vlado, da "že pet dni laže hrvaški javnosti".

Milanović je spomnil na ponedeljkove izjave Kosorjeve, ki je na hrvaškem radiu večkrat ponovila, da ni nobenih dogovorov s Pahorjem zunaj omenjenega pisma, in presodil, da gre "ali za neresenice ali grobo neinformiranost državnega uslužbenca".

Spomnil je, da v pismu ni ene same besede o omenjenem Rehnovem predlogu, obenem pa obtožil Kosorjevo, da je prekršila odločitev sabora iz 8. maja, ki je sprejel prvi, aprilski Rehnov predlog.

Kot je poudaril, je saborska odločitev na ravni zakona in je veljavna, izpostavil pa je tudi, da junijskega Rehnovega predloga ni videl nihče, o njem pa da se samo "šušlja". "Ali mora hrvaška javnost o takih zadevah izvedeti od slovenskega premierja in slovenske javnosti ali od naše premierke, ki je sodelovala v pogajanjih," je bil kritičen Milanović, ob tem pa je premierko pozval, naj javnosti jasno pove, kaj sta se dogovorila s Pahorjem in katere obveznosti Hrvaške izhajajo iz tega dogovora. SDP bo, kot je napovedal, zahteval saborsko razpravo o dogovoru Kosor-Pahor.

O primerjavi dogovora z dogovorom Drnovšek-Račan je dejal, da se takratni hrvaški premier Ivica Račan v primerjavi s Kosorjevo ni skrival pred javnostjo in saborom, ki je pozneje ta sporazum zavrnil, Račan pa je prevzel politično odgovornost.

Kajin: Hrvaška bo izgubila 115 kvadratnih kilometrov morja
Poslanec in predsedniški kandidati Istrskega demokratskega zbora (IDS) Damir Kajin je dejal, da bo Slovenija z Rehnovim junijskim predlogom, ki govori o stiku slovenskega teritorialnega morja z mednarodnimi vodami, dobila "tisto, kar ji ni nikoli pripadalo", s to odločitvijo pa je hrvaška vlada "poteptala odločitev sabora". Po njegovem mnenju bo Hrvaška na ta način izgubila 115 kvadratnih kilometrov teritorialnega morja, obenem pa bo zaživel sporazum pokojnih premierov Ivice Račana in Janeza Drnovška. Dodal je, da bo Kosorjeva po morebitni odločitvi arbitražnega sodišča o meji morala odstopiti.