Balažic je dejal, da je po mnenju slovenske strani s sporazumom zaščiten slovenski nacionalni interes. Foto: MMC RTV SLO
Balažic je dejal, da je po mnenju slovenske strani s sporazumom zaščiten slovenski nacionalni interes. Foto: MMC RTV SLO

Datum tehničnega srečanja med Hrvaško in Slovenijo je že določen, a ga uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic ni želel razkriti.

Balažic je izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška v najkrajšem času opravila svoj del naloge, torej da bodo hrvaški predstavniki pridobili mandat za parafiranje sporazuma. Dodal je, da bo hrvaška stran postopek, ki vključuje hrvaško vlado, sabor in predsednika republike, hitro opravila. "To bo potem omogočilo švedskemu predsedstvu EU-ja, da predlog arbitražnega sporazuma obema državama predloži v potrditev in podpis," je pojasnil Balažic.

"Edini pravi sporazum je tisti, ki ga imamo v rokah"
Vsebine osnutka arbitražnega sporazuma Balažic ni želel javno komentirati. "Za nas velja, da je edini pravi sporazum tisti, ki ga imamo v rokah, in ne to, kar se fotokopira in pošilja naokrog," je poudaril, ni pa želel potrditi, ali so kopije, ki krožijo v javnosti, pravi dokumenti. Poudaril je še, da je po mnenju slovenske strani s sporazumom zaščiten slovenski nacionalni interes.

"Ocenjujemo, da je po osnutku sporazuma Drnovšek-Račan drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna najboljše, kar je Slovenija imela na mizi v zadnjih 18 letih," je še dejal Balažic. Napovedal je še, da bosta Ljubljana in Zagreb spor glede meje reševala v duhu dobrih sosedskih odnosov in v smislu uresničevanja vitalnih interesov obeh držav.