Barnier si želi čimprejšnjega začetka uspešnih pogajanj. Foto: Reuters
Barnier si želi čimprejšnjega začetka uspešnih pogajanj. Foto: Reuters
Theresa May
Britanska premierka je bila po volitvah primorana v iskanje podpore pri severnoirskih unionistih, s katerimi naj bi oblikovala koalicijo. Foto: Reuters

"Skrbi me, da čas teče, teče hitreje, kot mislimo. Vprašanja, s katerimi se bomo morali spopasti, so namreč zelo kompleksna," je poudaril. "Za oblikovanje pogojev za urejen izstop bomo potrebovali več mesecev (...) zato ne izgubljajmo časa," je še dejal Barnier v svojem prvem intervjuju za evropske časopise, v katerem je obžaloval, da so od sprožitve 50. člena Lizbonske pogodbe in s tem začetka pogajanj minili že trije meseci.

Ob tem je dejal, da je drugih 27 držav članic "pripravljenih"."Lahko začnemo že jutri zjutraj, ta teden, 19. junija, kot sem predlagal." Po njegovih besedah si v Bruslju želijo čimprejšnjega začetka uspešnih pogajanj. "Zato pa potrebujem britansko delegacijo z vodjo, ki bo stabilna, odgovorna in bo imela mandat," je dejal in dodal, da "ne more začeti pogajanj sam s seboj".

Ob tem je dejal, da želi dogovor skleniti do oktobra 2018, kar bi omogočilo parlamentom posameznih držav članic in Evropskemu parlamentu, da bi imeli dovolj časa za potrjevanje dogovora, da bi potem lahko Velika Britanija unijo zapustila do konca marca 2019, ko se izteče dvoletni rok za pogajanja.

Verhofstadt: Negotovost ne more več trajati
Pritisk na London stopnjuje tudi pogajalec Evropskega parlamenta Verhofstadt, ki je od britanske vlade zahteval, naj razjasni svoje stališče do pogajanj o brexitu. "Nestrpno pričakujemo stališče britanske vlade do pogajanj. Negotovost ne more več trajati," je na Twitterju zapisal evropski poslanec iz vrst liberalcev (ALDE).

"Z brexitom EU ne bodo zapustili zgolj torijci, ampak celotno Združeno kraljestvo. Slišan mora biti glas vseh," je dodal glede četrtkovih volitev. Na volitvah po njegovih besedah ni bila izražena podpora trdemu brexitu, vendar pa je odgovornost britanske vlade, da ga upošteva.

Kot poroča Daily Telegraph, naj bi se nekateri ministri konservativne vlade na skrivaj sešli s predstavniki opozicijskih laburistov in z njimi razpravljali o omilitvi stališč Mayeve do priseljevanja, evropske carinske unije in enotnega trga v pogajanjih o brexitu.

Mayeva z vodjo unionistov
Mayeva se je sešla z vodjo severnoirskih unionistov (DUP) Arlene Forster, s katerimi naj bi konservativci sestavili vlado. Fosterjeva je po srečanju dejala, da pogovori o podpori manjšinski vladi napredujejo in bodo najverjetneje kmalu zaključen, Mayeva pa pogovora ni komentirala, niti ga ni omenila na ustanovnem zasedanju parlamenta, kjer je imela nagovor.

Pred srečanjem z Mayevo se je Fosterjeva že sešla s svojimi desetimi poslanci v parlamentu. Vodja DUP-ja je v ponedeljek obljubila, da bo skupaj s stranko skušala "pomagati vrniti stabilnost državi v tem času sprememb".

Nekdanji premier iz vrst konservativcev John Major pa je danes dejal, da je "pazljiv" in "v dvomih" glede načrta Mayeve z DUP, saj ga skrbi, kako bo to vplivalo na mirovni proces na Severnem Irskem. Po njegovem je treba premisliti o oblikovanju manjšinske vlade brez DUP. Kot je pojasnil za britanski BBC, bi lahko koalicija z DUP ogrozila kredibilnost britanske vlade, ki se predstavlja kot "pošten pogajalec" na Severnem Irskem, kjer se nadaljujejo pogovori o oživitvi dogovora o deljeni oblasti.