Grčijo čaka še veliko dela. Foto: EPA
Grčijo čaka še veliko dela. Foto: EPA

Grčija - prva evrska država, ki je dobila tujo pomoč in prva, ki je bila deležna delnega prestrukturiranja dolga - letošnje leto končuje z zmernim optimizmom. V državni blagajni je še nekaj milijard evrov od zadnjega obroka pomoči, dodatno izplačilo so ji mednarodni posojilodajalci pogojno obljubili do konca marca.

Z dvema programoma pomoči je Grčija do zdaj prejela že več kot 150 milijard evrov tuje pomoči, 90 jih je še predvidenih, več deset milijard pa so ji letos odpisali zasebni upniki. Kljub temu bo orjaški dolg v desetih letih le stežka znižala z zdajšnjih skoraj 190 odstotkov BDP-ja na zahtevanih 124. Posojilodajalci zato Atenam ne popuščajo več.

Čaka jih davčna reforma
Veliko je Grčija že naredila, a še več dela jo čaka, zdaj predvsem sprejetje celovite davčne reforme in boj proti davčnim utajam, pravi evropski komisar Olli Rehn. S tem bi država lahko pobrala 10 dodatnih milijard na leto, ocenjujejo v Bruslju.
Atene so decembrsko izplačilo pomoči dobile po potrditvi superreformnega svežnja in strogega proračuna za prihodnji dve leti. Ta bo javne izdatke - od plač, socialnih pomoči, pokojnin do zdravstvenih stroškov, oklestil za več kot devet milijard. Poleg zloglasne trojke za dosledno izvajanje reformnih zavez in privatizacije skrbi tudi delovna skupina evropskih uradnikov. Ti prek 40 projektov svetujejo glede davčnega, zdravstvenega, pokojninskega sistema, poslovnega okolja, boja proti korupciji.
Pogubne posledice za gospodarstvo
Najnovejše odločitve so Grčiji poleg izplačila pomoči sicer prinesle tudi izboljšanje bonitetne ocene, a za zdaj so ukrepi imeli pogubne posledice na gospodarsko okrevanje. Grčija je že peto leto v recesiji, letos bo ta presegla šest, prihodnje leto nove štiri odstotke. Brezposelnost je 25-odstotna, z revščino se bori skoraj tretjina ljudi. To je lahko vir novih napetosti.

Grčija nikakor še ni rešena, odvisna je od denarja EU-ja, njeno gospodarstvo pa je v globoki recesiji. Potrebuje celovit, "marshallov načrt" za gospodarsko obnovo, pravi analitik Oliver Roth in pričakuje, da bo Grčija ostala problem še vsaj nekaj let.