Dolžniška kriza v Grčiji je zamajala temelje območja skupne evropske valute. Foto: EPA
Dolžniška kriza v Grčiji je zamajala temelje območja skupne evropske valute. Foto: EPA

S&P je oceno Grčiji zvišal za šest stopenj, na sicer še vedno nizko B-, kar je najvišja ocena od junija lani. Poleg tega je bonitetna hiša Grčiji namenila tudi stabilne napovedi, kar pomeni, da ji ocene vsaj v kratkem ne namerava znova znižati. Že od leta 2010 je sicer ocena grškega dolga globoko v območju špekulativnosti (junk).

Grčija je že pet let v primežu gospodarske depresije in dolžniške krize zgodovinskih razsežnosti. Trenutno je v procesu prejemanja drugega svežnja finančne pomoči. Oba svežnja sta vredna 240 milijard evrov, od tega jih je Grčija prejela slabih 150 milijard evrov.

Prejšnji teden so finančni ministri članic območja evra potrdili sprostitev naslednjega obroka posojila v okviru že dogovorjene pomoči, ki je bil zadržan več mesecev in znaša 34 milijard evrov.

Do marca bo Grčija poleg tega predvidoma dobila še 14,8 milijarde evrov, saj so odobrili sprostitev obroka v skupni vrednosti 49,1 milijarde evrov.

Sprostitev novih milijard je sledila, potem ko je Grčiji uspelo predčasno odkupiti približno polovico ali 31,9 milijarde evrov svojih dolgov od zasebnih upnikov, in sicer za približno tretjino nominalne vrednosti obveznic. S tem je Grčija svoj 340-milijardni dolg oklestila za okoli 20 milijard evrov.

Zaupnica evru
Potem ko je S&P Grčiji pred kratkim začasno znižal bonitetno oceno na raven delnega bankrota, ker je bila v omenjenem procesu odkupa dolga, je bilo sicer zdajšnje zvišanje ocene - po uspešnem odkupu - pričakovati.

Kreditna ocena za Grčijo je z vidika trgov vse manj pomembna, saj imajo grške dolgoročne obveznice le še redki zasebni vlagatelji. Velika večina grškega dolga je namreč v rokah drugih držav območja z evrom, IMF-a in Evropske centralne banke (ECB).

Britanski BBC po drugi strani ocenjuje, da je izboljšanje ocene za Atene pomembno, saj bo grška vlada to razumela kot zaupnico - čeprav gre bolj za zaupnico evru na splošno. Kot so še zapisali, S&P z izboljšanjem ocene sledi optimizmu trgov.

Trenutno je bonitetna ocena S&P-ja za Grčijo najugodnejša - višja od ocene bonitetnih hiš Fitch in Moody's. Slednji Grčijo za zdaj še drži na ravni delnega bankrota.