Evropska komisija bo imela po predaji podpisov tri mesece časa, da ugotovi, ali lahko predlaga tak zakon, svojo odločitev pa bo morala tudi javno utemeljiti. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija bo imela po predaji podpisov tri mesece časa, da ugotovi, ali lahko predlaga tak zakon, svojo odločitev pa bo morala tudi javno utemeljiti. Foto: MMC RTV SLO
Protest GSO
Greenpeace je na začetku decembra zbral milijon podpisov za prepoved gojenja in prodaje gensko spremenjenih organizmov v Evropski uniji. Foto: MMC RTV SLO

Določilo je pred kratkim sprejel tudi Evropski parlament, a se je kmalu po sprejetju zataknilo. Greenpeace je na začetku decembra zbral milijon podpisov za prepoved gojenja in prodaje gensko spremenjenih organizmov v Evropski uniji. A evropskim institucijam grozi tožba, saj so v Bruslju prepričani, da te pobude še ne morejo upoštevati, je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič.

Možnost zbiranja podpisov je uvedla že Lizbonska pogodba, a natančnejših pravil ni določila. Zato v Bruslju menijo, da je bila pobuda Greenpeacea prenagljena in bo moral postopek zbiranja podpisov ponoviti.

Določeno število podpisov iz vsake članice
Pravila, ki jih je sprejel Evropski parlament, določajo, da lahko pobudo pri Evropski komisiji registrira odbor, ki ga sestavljajo državljani najmanj četrtine članic Evropske unije. Evropska komisija mora najprej preučiti, ali je sploh pristojna za spreminjanje ali sprejemanje predlagane zakonodaje, nato pa odbor lahko začne zbirati podpise. Za zbiranje podpisov bo odbor imel eno leto časa, v vsaki članici pa bo moral zbrati najmanjše potrebno število podpisov. To pomeni, da bo moralo z Malte priti najmanj 3.750 podpisov, iz Nemčije pa na primer 74.250. V Sloveniji bo treba zbrati 5.250 podpisov.

Vsi podpisniki bodo morali biti državljani Evropske unije in dovolj stari, da se lahko udeležijo volitev v Evropski parlament. Verodostojnost podpisov bodo preverjale države članice same, ki bodo določile tudi, katere podatke je treba vključiti v podpis.

Evropska komisija bo imela po predaji podpisov tri mesece časa, da ugotovi, ali lahko predlaga tak zakon, svojo odločitev pa bo morala tudi javno utemeljiti. Evropska komisija bo morala pripraviti tudi poseben vodič in brezplačen program za elektronsko zbiranje podpisov.