Hrvaški premier je na vprašanje, ali se Hrvaški lahko zgodi turški primer, presenetljivo odgovoril pritrdilno. Foto: EPA
Hrvaški premier je na vprašanje, ali se Hrvaški lahko zgodi turški primer, presenetljivo odgovoril pritrdilno. Foto: EPA
Morske meje
Hrvaška poziva predstavnike Slovenije, Italije in EU-ja k pogovoru, na katerem pričakuje rešitev tega, kar moti Slovenijo in Italijo. Foto: MMC RTV SLO

Odnosi med Hrvaško in Evropsko unijo so se znašli v resnih težavah, kar vse bolj priznavajo tudi v Zagrebu.

Zagrebški Jutarnji list poroča, da naj bi hrvaški premier Ivo Sanader v telefonskem pogovoru s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom zanikal možnost razveljavitve ERC-ja, saj po njegovem mnenju Unija za Hrvaško uporablja dvojna merila. Po drugi strani pa je Sanader v sredo znova pozval k pogovorom s Slovenijo, z Italijo in Brusljem. Prvič je tudi priznal, da bi lahko pogajanja po zgledu Turčije zastala.

"Slovenija in Italija sta v močnejšem položaju"
Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško, Hannes Swoboda, je dejal, da hrvaška pogajanja niso ustavljena, ampak so v "težki fazi". Po njegovih besedah bo morala Hrvaška sprejeti kompromis glede uveljavitve ERC-ja, saj je bila njena poteza enostranska.

"Hrvaška mora narediti korak in se dogovoriti s Slovenijo in z Italijo, ki sta v močnejšem položaju," je na hrvaški televiziji povedal Swoboda. To je realnost, saj Hrvaška ni v klubu članic Unije, je dodal.

Balažič: Hrvaški se ne mudi preveč
Drago Balažič, dopisnik iz Hrvaške, za Radio Slovenija ugotavlja, da se Zagrebu pri reševanju teh vprašanj ne mudi preveč. Po njegovem mnenju ekipa starih hrvaških ministrov in novi koalicijski partnerji ne dajejo vtisa, da bodo z reformami, ki ji v pristopnih pogajanjih od Hrvaške pričakuje Evropska unija, zelo pohiteli.

Jutarnji list še piše, da Hrvaška lani ni zaprla niti enega odprtega poglavja z Unijo, izpolniti pa mora več kot 60 meril, ki jim jih je postavil Bruselj. Balažič se zato sprašuje, ali jim ni morda zmanjkalo volje in želje ter so zapleti s cono le dober izgovor.

O ERC-ju pred evropskimi poslanci tudi Jarc
Vprašanje ERC-ja je v svoji predstavitvi Evropskemu parlamentu izpostavil tudi slovenski minister za kmetijstvo Iztok Jarc, ki je povedal, da ima uveljavitev zaščitne cone v Jadranu nedvomno negativne posledice za slovensko ribištvo ter je dolgoročno nevzdržna in nesprejemljiva.

Mesić za ponoven boj na isti strani
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je na odprtju razstave o soški fronti v Zagrebu dejal, da so se Hrvati in Slovenci bojevali z ramo ob rami pri Kobaridu, zato upa, da se bosta Hrvaška in Slovenija kmalu spet bojevali na isti strani kot članici Evropske unije, kljub ERC-ju. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija kot sosednja država in predsedujoča EU-ju konstruktivno podpirala Hrvaško na poti v Unijo. Po njegovih besedah je Hrvaška trdno odločena izpolniti vsa merila za vstop v Evropsko unijo.

A. S.