Kakšna bo evropska prihodnost Hrvaške? Foto: EPA
Kakšna bo evropska prihodnost Hrvaške? Foto: EPA
Stipe Mesić
Hrvaški predsednik je bil precej oster do premierja in ga obtožil, da se ni dovolj potrudil, da bi Unijo približal prebivalcem. Foto: EPA

Raziskava Eurobarometer 69 je pokazala, da le 30 odstotkov Hrvatov meni, da je članstvo v Uniji dobra stvar, 39 odstotkov vprašanih pa članstva ne ocenjuje kot dobrega, a tudi ne kot slabega. Le 44 odstotkov Hrvatov meni, da bodo imeli od članstva v EU-ju korist, kar je najmanjša podpora Uniji v vseh državah kandidatkah za članstvo. Za primerjavo, v Turčiji članstvo podpira več kot polovica prebivalcev, v Makedoniji pa kar 82 odstotkov prebivalcev.

Tako nizka podpora Hrvatov vstopu države v Unijo dobro leto pred tehničnim zaključkom pogajanj je razlog za preplah. Razlago za tako nizko priljubljenost EU-ja je mogoče najti v težavah, ki jih je imela vlada z ekološko-ribolovno cono, ali pa v pritiskih, povezanih z ladjedelnicami. Hrvaška javnost je občutljiva tudi na Srbijo, saj so prepričani, da je Bruselj do Srbije veliko bolj popustljiv, saj ji je pogledal skozi prste, čeprav Beograd ni izpolnil ključne zahteve - sodelovanja s haaškim sodiščem.

Mesić: Vlada bi morala biti bolj prepričljiva
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je za tako visok evroskepticizem, ki vlada med ljudmi, okrivil hrvaško vlado s premierjem Ivom Sanaderjem na čelu. "Niso bili dovolj prepričljivi, ko so javnosti predstavljali prednosti članstva Hrvaške v Evropski uniji in dejstva, kakšno korist so imele od članstva druge države, ki so se pridružile povezavi," je bil oster Mesić.

Podpora Uniji pada v številnih državah
Sicer pa je delež tistih, ki na članstvo v Uniji gledajo pozitivno, padel v številnih državah članicah. Največjega padca popore Uniji so deležni v Grčiji, Franciji in Italiji, rast podpore Uniji pa je mogoče zaslediti le na Cipru, Malti in na Češkem.

Kljub vsem težavam pa so prebivalci številnih držav prepričani, da ima njihova država od članstva v Uniji veliko koristi. Tako na Irskem, Danskem, na Poljskem, v Sloveniji in na Nizozemskem med 70 in 80 odstotki prebivalcev meni, da je korist članstva v EU-ju veliko večja od negativnih vidikov članstva. Nasprotno pa je na Madžarskem in v Avstriji več kot polovica ljudi prepričanih, da Evropska unija prinaša več slabosti kot koristi.

B. T.