HRW meni, da je srbska želja po pridružitvi EU-ju idealna priložnost, da pritisnejo na Srbijo in od nje zahtevajo aretacijo Mladića. Foto: EPA
HRW meni, da je srbska želja po pridružitvi EU-ju idealna priložnost, da pritisnejo na Srbijo in od nje zahtevajo aretacijo Mladića. Foto: EPA

Ameriška nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je v pismu zunanjim ministrom EU-ja zapisala, da mora EU "še naprej ostati zavezana pravici in od Srbije zahtevati, da aretira nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, še preden ji dovoli, da vzpostavi tesnejše vezi s sedemindvajseterico".

Svet EU-ja za zunanje zadeve bo v ponedeljek odločal o morebitnem začetku ratifikacijskega procesa sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo. Dokument je ključnega pomena za začetek pogajanj za članstvo Srbije v EU-ju.

Nizozemska popušča pri zahtevi
EU je večkrat ponovil, da bo pridružitveni sporazum ratificiral le, če bo Beograd popolnoma sodeloval z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Sodelovanje vključuje tudi aretacijo Mladića in njegovo predajo sodišču.

Za to sta se posebej zavzemali Belgija in Nizozemska, a je zadnja prejšnji teden poudarila, da bo dala zeleno luč za ratifikacijo sporazuma, če bo glavni tožilec haaškega sodišča Serge Brammertz ocenil, da je sodelovanje Srbije s sodiščem dobro.

HRW opozarja, da bi popuščanje pri zahtevi o popolnem sodelovanju Srbije s haaškim sodiščem močno zmanjšalo možnosti za pravično sodbo v povezavi z genocidom nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995. Organizacija ocenjuje, da "želja Srbije po vzpostavljanju tesnejših vezi z EU-jem nudi najboljše možnosti, da bi Mladiću nekega dne sodili".