Haaško sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji je od začetka obstoja leta 1993 obtožilo 161 posameznikov. 121 primerov je končanih, 38 pa jih je vedno poteka. Foto: EPA
Haaško sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji je od začetka obstoja leta 1993 obtožilo 161 posameznikov. 121 primerov je končanih, 38 pa jih je vedno poteka. Foto: EPA
Srebrenica
Začetek sojenja Radovanu Karadžiću so z zanimanjem spremljale tudi matere in žene srebreniških žrtev. Foto: EPA

Danes 61-letni Tolimir je bil med vojno v Bosni in Hercegovini desna roka nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki je prav tako obtožen genocida v Srebrenici, a je še vedno na begu. V Srebrenici, bošnjaški enklavi, je bilo po padcu 11. julija leta 1995 ubitih najmanj 8.000 Bošnjakov.

Genocid, vojni zločini in zločini proti človečnosti
V času, ki ga navaja obtožnica, to je med julijem in novembrom leta 1995, je bil Tolimir eden izmed sedmih pomočnikov poveljnikov, ki so neposredno odgovarjali Mladiću. Na podlagi individualne odgovornosti je obtožen, da je vedel za načrt pregona okoli 250.000 bošnjaških prebivalcev iz Srebrenice in da je sodeloval pri njegovem uresničevanju. Zagovarjati se bo moral zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Brani se sam, izrekel pa se je za nedolžnega.

"Bog naj vas vse blagoslovi. Želim vam uspešno delo, za katero upam, da bo prineslo uspešen zaključek," je Tolimir dejal haaškim sodnikom.

Sodišče je prvo obtožnico proti Tolimirju vložilo februarja leta 2005, aretirali pa so ga v BiH-u maja leta 2007. Na sojenje v haaških zaporih čaka od prvega junija istega leta, zaradi njegovega slabega zdravstvenega stanja pa so začetek sojenja večkrat preložili.

Iščeta se še Mladić in Hadžić
Na begu sta sicer še dva obtoženca Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, Ratko Mladić in Goran Hadžić. Čeprav se bo mandat omenjenemu sodišču iztekel leta 2013, pa naj bi se sojenje omenjenima obtožencema, če ju bodo do takrat seveda izsledili, kljub temu nadaljevalo.

Kot je pred kratkim dejala predstavnica sodišča Olga Kavran, je Varnostni svet Združenih narodov napovedal mehanizme, ki bodo zagotovili, da bodo vojni zločinci, ki bodo ujeti po koncu delovanja haaškega sodišča, prepeljani pred mednarodno sodišče. "Ne glede na to, ali bodo Ratka Mladića in Gorana Hadžića sploh kdaj ujeli, bosta ob prvi priložnosti privedena pred mednarodno sodišče, kjer jima bodo sodili," je dejala decembra. Sprememba bo le v financiranju, saj bodo haaško sodišče do leta 2013 financirali Združeni narodi, po tem datumu pa bo moralo sredstva dobivati tudi od drugod.