Jadranka Kosor pravi, da hrvaške izjave o neprejudiciranju ne more nihče razveljaviti. Foto: EPA
Jadranka Kosor pravi, da hrvaške izjave o neprejudiciranju ne more nihče razveljaviti. Foto: EPA

V izjavi poudarja, da se nič v sporazumu ne bo razumelo kot hrvaško sprejetje zahteve Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem.

"Kot je bilo dogovorjeno s slovensko stranjo med pogajanji, o čemer sta hrvaška in slovenska stran skupno obvestili švedsko predsedstvo Evropske unije in ZDA, je predsednica vlade podpisala izjavo Republike Hrvaške po podpisu sporazuma o arbitraži in pred njegovo ratifikacijo na Hrvaškem in v Sloveniji, v skladu s členom 11, alineja 1 sporazuma o arbitraži," je zapisala hrvaška vlada.

Kosorjeva je v petek dejala, da hrvaške izjave o neprejudiciranju meje ne more nihče razveljaviti. Tako je komentirala napoved slovenske vlade, da se bo na hrvaško izjavo odzvala s svojo izjavo.

Premierka je še napovedala, da bo hrvaška vlada do konca tega tedna poslala v sabor predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma. Pred razpravo v saboru o ratifikaciji pa bo vnovič k pogovoru povabila predsednike parlamentarnih strank.

Podpisa enostranske izjave slovenski politični vrh še ni komentiral. Premier Borut Pahor je že prej napovedal, da bo v primeru hrvaške izjave tudi Slovenija podala svojo. Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel meni, da si je Ljubljana pred sklenitvijo arbitražnega sporazuma vzela premalo časa za razmislek oziroma da je prehitro popustila pod pritiski iz tujine.