Klaus se je po besedah poslanca obnašal paranoično, srečanje pa naj bi bilo hladno in noro. Foto: EPA
Klaus se je po besedah poslanca obnašal paranoično, srečanje pa naj bi bilo hladno in noro. Foto: EPA
Mirek Topolanek
Premier Topolanek je dejal, da bodo prednostne naloge češkega predsedovanja 'trije e-ji': ekonomija, energija in Evropa. Foto: EPA

Klaus, znani evroskeptik in glasen kritik tako Unije kot Lizbonske pogodbe, je pred začetkom vodenja v Pragi sprejel nekaj evroposlancev. Med njimi je bil tudi član Zelenih Daniel Cohn-Bendit, ki je Klausa še posebej razburil, saj mu je podaril evropsko zastavo. Klaus je namreč že večkrat poudaril, da ne dovoli, da bi ta zastava visela na njegovi rezidencik, in da tega ne bo spremenilo niti polletno predsedovanje njegove države 27-erici.

Cohn-Bendit je nato Klausa izzval še z vprašanjem o njegovi povezavi z irskim poslovnežem Declanom Ganleyjem, ki je dejavno sodeloval v kampanji proti Lizbonski pogodbi na Irskem. "Moram reči, da v šestih letih predsedovanja še nihče z menoj ni govoril na tak način in s takšnim tonom," je razburjen odgovoril Klaus.

Klaus bi mu vzel pravico govora
Njegov kabinet je obisk evropske delegacije označil za izzivanje, Cohn-Bendit, pravnik, ki je bil leta 1968 vodja študentskih nemirov v Franciji, pa je srečanje opisal kot "hladno in noro". Klaus je zahteval, da Dancu vzamejo pravico govora, a je to predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering zavrnil z besedami: "Ne, imamo veliko časa. Moj kolega lahko nadaljuje, saj vsak izmed nas lahko vpraša, kar koli želi.

Največ dela bo imel premier Topolanek
Češka, ki je že odprla spletno stran predsedovanja EU-ju, mora večkrat odgovarjati na vprašanja kako se bo evroskeptični predsednik obnašal med predsedovanjem.

Predsedniški položaj prinaša sicer predvsem ceremonialne naloge, medtem ko bo imel največj dela med predsedovanjem premier Mirek Topolanek. Češka je poleg Irske edina članica Unije, ki še ni potrdila nove evropske pogodbe.

A. P.