Kitajski proizvajalci so bili pripravljeni sprejeti za zdaj še neznane minimalne cene. Foto: EPA
Kitajski proizvajalci so bili pripravljeni sprejeti za zdaj še neznane minimalne cene. Foto: EPA

Iz Bruslja so sporočili, da še vedno potekata vzporedni preiskavi proti morebitnim nezakonitim subvencijam in dampingu na področju solarnih plošč in da odločitev nikakor ne vpliva na morebitne ukrepe po končanih preiskavah. EU je sicer 5. junija letos v protidampinškem postopku že uvedel dodatne dajatve na omenjeno kitajsko blago, a se za podobne ukrepe v protisubvencijskem postopku očitno ni odločil.

Višjim dajatvam na solarne plošče so nasprotovale številne države, med njimi tudi Slovenija, saj bodo te po mnenju podjetij, ki se ukvarjajo s postavitvijo sončnih elektrarn, močno dvignile proizvodne stroške in s tem vplivale na dodano vrednost ter zaposlenost v panogi.
Številke še neznane
Poročali smo, da je v zadnjih dneh julija evropski komisar za trgovino Karel De Gucht sporočil, da sta Kitajska in EU dosegla dogovor o minimalnih cenah solarnih plošč. Zdaj pa ga mora potrditi še Evropska komisija. "To je prijateljska rešitev, za katero sta si prizadevala tako EU kot Kitajska," je takrat pojasnil komisar.

Za kakšen znesek, ki ga bodo plačevali kitajski proizvajalci za izvoz solarnih plošč v EU, sta se strani dogovorili, ni znano. Po prepričanju komisarja pa bo dogovorjena cena, začela je veljati 6. avgusta, stabilizirala evropski trg solarnih plošč in prispevala k odpravi škode, ki jo je evropski industriji povzročilo dampinško početje.
Domnevne dampinške prakse in nezakonito subvencioniranje proizvodnje solarnih plošč so Evropski komisiji prijavili evropski proizvajalci, Bruselj pa je nato 8. novembra lani sprožil tudi uradno preiskavo, ki naj bi se sklenila do decembra letos.