V Sofiji so pred dnevi potekali protesti, na katerih so želeli opozoriti na nasilje nad priseljenci. Foto: Reuters
V Sofiji so pred dnevi potekali protesti, na katerih so želeli opozoriti na nasilje nad priseljenci. Foto: Reuters
David Cameron
Cameron je prepričal, da pravica do svobode gibanja v EU-ju ne bi smela biti univerzalna. Foto: Reuters

Cameron je predstavil predlog, s katerim bi lahko brezposelne tuje priseljence pregnali iz države, poleg tega jim želi zmanjšati pravice v primeru brezposelnosti in iskanja stanovanja. V pogovoru za The Financial Times je tudi izjavil, da je laburistična vlada storila "gromozansko napako", ker ni omejila dostopa do britanskega trga, ko se je Evropski uniji leta 2004 pridružilo deset novih držav, med njimi tudi Slovenija. Takrat je na Otok prišlo ogromno tujcev, predvsem Poljakov, mnogo več od napovedi.

Konservativni premier je zato predlagal, da novi priseljenci v prvih treh mesecih ne bi dobili podpore za brezposelne, da bi se jim plačilo ustavilo po šestih mesecih, če ne bi imeli "resnične" priložnosti za službo, in da novi priseljenci ne bi mogli takoj po prihodu v državo izkoristiti ugodnosti za namestitev. Poleg tega bi vsakega, ki bi prosjačil ali spal pod milim nebom, takoj izgnali iz države, vrniti pa se ne bi smel najmanj eno leto, predlaga pa tudi štirikratno povišanje kazni za delodajalce, ki ne bi plačevali minimalne plače.

Svoboda gibanja da, a ne za vsakogar
Cameron je podvomil tudi o načelu svobodnega gibanja ljudi znotraj meja Evropske unije in dodal, da ta pravica ne bi smela biti neomejena, ter napovedal, da bo njegova vlada v okviru obljube o proučitvi smiselnosti članstva Velike Britanije v EU-ju v prihodnje precej previdnejša glede priseljenske zakonodaje. Svoje poglede bo predstavil tudi vladam podobno mislečih držav, ki bi se lahko dogovorile o najvišjem številu priseljencev - če bi bila ta meja presežena, bi prihode preprosto omejili. Zavzel se je tudi za pravilo, da bi se lahko svobodno gibali le ljudje iz držav, v katerih povprečni zaslužek ni prenizek v primerjavi s povprečjem Unije.

Omejitve se iztečejo konec leta
Omejitev dostopa bolgarskih in romunskih delavcev do britanskega trga delovne sile, ki velja od vstopa teh dveh držav v EU leta 2007, se bo iztekla konec leta, zato se na Otoku pojavlja vse več bojazni pred prihodom nizkokvalificiranih delavcev. "Spremeniti želimo pravila, da nihče ne bo mogel priti v državo in pričakovati, da bo takoj dobil nadomestilo za brezposelnost," je dodal Cameron.

Na njegove besede se je odzval evropski komisar za zaposlovanje Laszlo Andor, ki je Britance posvaril, naj si ne skušajo pridobiti slovesa "zlobne države" in naj ne spodbujajo "histerije". Dodal je, da Britanci ne poznajo vse resnice glede podpore, ki jo dobivajo priseljenski delavci, in da je Cameronov odziv "nesrečno pretiravanje".