Poročila o napredku držav je verjetno še zadnjič v vlogi evropskega komisarja za širitev predstavil Olli Rehn. Foto: EPA
Poročila o napredku držav je verjetno še zadnjič v vlogi evropskega komisarja za širitev predstavil Olli Rehn. Foto: EPA
Makedonija
Spor z Grčijo o imenu Makedonija še vedno ni rešen in ostaja ena od glavnih ovir pri vstopanju v EU. Foto: EPA
Turčija
Turčija je najstarejša prosilka za članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Albanija
Albanijo čaka še kar nekaj dela na poti v EU. Foto: EPA
Bruselj
Srbija se zaradi Nizozemske sooča z zamrznjenim sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju. Foto: EPA
Hrvaška na dobri poti do EU-ja

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v Bruslju predstavil poročila o napredku držav na poti v Evropsko unijo. Poročila so vključevala tri kandidatke za članstvo - Hrvaško, Turčijo in Makedonijo, tri nove prosilke za status kandidatke - Črno goro, Albanijo in Islandijo, dve potencialni kandidatki, BiH in Srbijo ter Kosovo, ki ima še vedno poseben status, saj ga je do zdaj kot samostojno državo priznalo le 22 članic EU-ja.

Hrvati najbolje pripravljeni
Najverjetnejša 28. članica EU-ja je Hrvaška, ki je pristopna pogajanja začela pred štirimi leti in je najbolje pripravljena od vseh kandidatk. Rehn je na predstavitvi poročila dejal, da se Hrvaška približuje ciljni črti in pozdravil napredek, ki je oktobra omogočil preboj v mejnem sporu s Slovenijo. Ob tem je poudaril, da dvostransko vprašanje ne bi smelo ovirati pogajanj.

Evropska komisija ocenjuje, da bi lahko Hrvaška končala prisotpna pogajanja in dosegla cilj v prihodnjem letu, vendar je Rehn Zagreb izrecno opozoril, da mora nujno rešiti težavo sodelovanja s haaškim sodiščem in izpolniti reforme v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Makedonija še brez datuma
Makedonija je od Evropske komisije dobila priporočilo za začetek pristopnih pogajanj z EU-jem, na kar je čakala od decembra 2005, ko je dobila status kandidatke za članstvo v EU. "Verjamem, da bo vlada v Skopju to razumela kot močno spodbudo za rešitev vprašanja imena," je poudaril Rehn.

Komisija sicer ni določila datuma za začetek pristopnih pogajanj, saj naj bi bil to kompromis po težkih pogajanjih z Grčijo, in zdaj je to v rokah držav članic EU-ja in švedskega predsedstva, ki mora odločiti, kdaj bo to vprašanje uvrstilo na dnevni red zasedanj držav članic v okviru Sveta EU-ja.

V poročilu je pohvaljen bistven napredek Makedonije pri izpolnjevanju ključnih prednostnih nalog v okviru pristopnega partnerstva. K tej pozitivni oceni je bistveno prispevala ustrezna izvedba predsedniških in lokalnih volitev marca in aprila letos. Pohvaljeni so bili tudi izboljšanje delovanja parlamenta, sprejem ustrezne zakonodaje o policiji in reformi pravosodja, napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, ter sprejem ukrepov na področju zaposlovanja in poslovnega okolja.

Pravice in svoboščine težava Turčije
Na Turčijo je Bruselj naslovil poziv k pospešitvi reforme pri njenem približevanju EU-ju in zagotovitvi dobrososedskih odnosov. Rehn je izrazil zaskrbljenost predvsem zaradi počasnega napredka pri zagotavljanju pravic žensk in otrok. Poročilo je tudi kritično do zagotavljanja svobode izražanja, svobode medijev, pravice do veroizpovedi in enakosti spolov.

Izvlečki iz poročil o prosilkah za status kandidatke in potencialnih kandidatkah:

ALBANIJA (za status kandidatke zaprosila aprila leta 2009)
- napredek pri volilni zakonodaji in uveljavljanju vladavine prava
- počasno uvajanje reform pravosodnega sistema
- razširjena korupcija in organiziran kriminal - bistven napredek pri delovanju tržnega gospodarstva

BiH (švedski zunanji minister je aprila dejal, da BiH ne bo mogel zaprositi za članstvo, dokler je pod nadzorom visokega predstavnika mednarodne skupnosti)
- majhen napredek pri političnih reformah, poslabšanje politične klime in pomanjkanja proevropske vizije
- težave s korupcijo in organiziranim kriminalom
- še vedno potreba po visokem predstavniku mednarodne skupnosti zaradi neučinkovitosti državnih organov

KOSOVO
- stabilne, toda negotove razmere
- ohranjanje javnega reda kljub občasnim incidentom
- oblasti nimajo nadzora nad celotnim ozemljem
- težave s korupcijo in organiziranim kriminalom
- potrebna je okrepitev vladnih in pravosodnih organov

ČRNA GORA (prošnja za članstvo decembra leta 2008)
- politika še vedno vpliva na pravosodje
- kljub napredku korupcija in organiziran kriminal ostajata težava
- zakoni so, a težava z njihovim uveljavljanjem
- skrb zaradi svobode izražanja
- napredek pri nadzoru meja

SRBIJA (podpis sporazuma o približevanju aprila leta 2008, a Nizozemska zavlačuje z njegovim uveljavljanjem zaradi neuspešnega iskanja Mladića)
- izboljšanje sodelovanja s haaškim sodiščem, a na begu sta še vedno osumljenca za vojne zločine Ratko Mladić in Goran Hadžić
- potreba po boljši volilni zakonodaji
- na splošno dobra kapaciteta administracije - problem ostajata korupcija in pranje denarja
- potreba bo konstruktivni drži do Kosova

Hrvaška na dobri poti do EU-ja