Manfred Webber. Foto: EPA
Manfred Webber. Foto: EPA

V prvem nastopu po izvolitvi je 49-letni bavarski krščanski demokrat dejal, da je zdaj čas za "odgovornost, kredibilnost, odločnost in najboljše ideje, torej čas za EPP".

Zahvalil se je Poljaku Donaldu Tusku, od katerega prevzema položaj. Tusk se namerava znova popolnoma posvetiti poljski politiki in bo skušal na volitvah na Poljskem prihodnje leto zasesti premierski položaj.

"Evropejci ti veliko dolgujejo. Zadnja leta je zaznamovala pandemija, pod tvojim vodstvom smo končali poglavje z Viktorjem Orbanom. In danes nosimo zastavo demokracije, neodvisnega sodstva in boja proti korupciji," je Tusku dejal Weber.

Krščanski demokrati so v zadnjem času v več evropskih državah doživeli poraze na volitvah, med drugim lani jeseni v Nemčiji. Weber si je zato zadal cilj, da znova poveča vlogo EPP-ja v evropski politiki.

V Evropskem svetu je trenutno le sedem od 27 voditeljev držav članic EU-ja iz EPP-ja (Grčija, Avstrija, Ciper, Romunija, Hrvaška, Litva, Latvija), s porazom na aprilskih volitvah pa je iz kroga evropskih voditeljev iz vrst EPP-ja izpadel tudi slovenski premier Janez Janša.

Weber naj bi obenem ostal na čelu strankine parlamentarne politične skupine, ki ostaja največja v Evropskem parlamentu.