Merklova vztraja, da je fiskalna disciplina predpogoj za izhod iz gospodarske krize. Foto: EPA
Merklova vztraja, da je fiskalna disciplina predpogoj za izhod iz gospodarske krize. Foto: EPA
Francois Hollande
Merklova in Hollande imata različne poglede na fiskalni pakt, ki ga je podpisalo 25 članic EU-ja. Foto: EPA

Krščanskodemokratska unija (CDU) je na predčasnih deželnih volitvah v najbolj poseljeni nemški deželi doživela hud poraz, saj je osvojila kar osem odstotkov manj kot na volitvah pred dvema letoma in tako dosegla svoj najslabši izid v tej državi.

Nemška kanclerka je priznala, da so izidi volitev boleči, vendar pa zagotavlja, da ne bodo vplivali na njeno evropsko politiko.

"Dolžniška kriza je nedvomno zelo grenko vprašanje," je dejala in izrazila prepričanje, da volivci na volitvah niso zavrnili proračunske discipline.

"Delo v Evropi ni prizadeto," je na novinarski konferenci v Berlinu zatrdila Merklova in dodala, da ni nobenega "konflikta med trdno proračunsko politiko in rastjo", zato bo to vodilo tudi pogovore v prihodnjih tednih.

Predtem je na seji vodstva CDU-ja kanclerka dejala, da so izidi nedeljskih deželnih volitev "grenak, boleč poraz".

Tako kot se skupaj veselimo uspehov, so tudi porazi "naši skupni porazi", je dejala Merklova in dodala, da se mora vlada na zvezni ravni spopasti z nalogami, ki so pred njo, to pa so "energijski preobrat, denar za oskrbo in evropska politika".

Po besedah kanclerke je naloga nemške vlade, da "opravi razumno delo" in se spopade s temami, ki so na njenem dnevnem redu.

Nemci podpirajo držo Merklove
Na zvezni ravni Merklova nima še razlogov za skrb, saj je njena stranka še vedno največja v državi, prebivalci pa tudi v večini podpirajo njeno držo v dolžniški krizi.

"Zelo sem sproščena glede zveznih volitev," je dejala Merklova. Parlamentarne volitve bodo verjetno potekale septembra 2013.

Merklova ne bo imela veliko časa za poglobitev v razloge za boleč nedeljski poraz, saj že v torek na obisk v Berlin prihaja novoizvoljeni francoski predsednik Francois Hollande, ki se je pred izvolitvijo zavzemal za ponovno preučitev fiskalnega pakta, katerega gonilna sila sta bila nemška kanclerka in dozdajšnji francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Hollande se zavzema, da bi fiskalnemu paktu sledil tudi pakt s spodbudami za gospodarsko rast.

"Nihče na naši strani nima nič proti rasti, vendar ostaja vprašanje, kaj to pomeni za proračunsko politiko," je dejala Merklova pred obiskom in spomnila, da krize v Grčiji ni povzročilo pretirano varčevanje.