Ministra sta se strinjala, da mora Hrvaška čim prej postati članica Evropske unije. Foto: EPA
Ministra sta se strinjala, da mora Hrvaška čim prej postati članica Evropske unije. Foto: EPA

Frattini je po srečanju zunanjih ministrov Italije in Avstrije v Rimu dejal, da se mora Hrvaška čim prej priključiti Uniji, pozval pa je tudi k odpravi blokade pristopnih pogajanj. Ministra sta se zavzela tudi za približevanje drugih držav Zahodnega Balkana Evropski uniji, Frattini pa je za naslednje leto napovedal celo organizacijo političnega dogodka, ki bi ta proces pospešil.

Srečanje tudi o jedrskih načrtih
Kolega ministra sta precej pozornosti namenila tudi italijanskim načrtom za gradnjo jedrskih elektrarn. Frattini je Spindeleggerju zagotovil, da bo Rim Dunaj sproti obveščal o svojem jedrskem programu, državi pa naj bi oblikovali tudi dvostransko strokovno komisijo, ki naj bi pripravila italijansko-avstrijski sporazum o jedrski varnosti.

Vlada italijanskega premierja Silvia Berlusconija še pred letom 2013 načrtuje gradnjo prvih jedrskih elektrarn, med lokacijami pa italijanski mediji omenjajo deželo Veneto, ki meji na Avstrijo, Apulijo in Sicilijo. Elektrarne naj ne bi začele delovati pred letom 2020. Avstrija jedrske elektrarne zavrača, je dejal Spindelegger, a dodal, da je to avstrijsko stališče, druge države pa imajo seveda drugačnega.

Avstrija kot zgled postavila Slovenijo in Češko
Spindelegger je povedal, da Avstrija vztraja pri spoštovanju vseh varnostnih standardov in dodal, da bi radi z Italijo po vzoru podobnih dogovorov s Slovenijo in Češko sklenili dogovor o obveščanju o vseh težavah oziroma incidentih v zvezi z jedrsko energijo.