Kosorjeva je v pogovoru za Dnevnik plus izrazila upanje, da bosta Hrvaška in Slovenija uredili vprašanje meje. Foto:
Kosorjeva je v pogovoru za Dnevnik plus izrazila upanje, da bosta Hrvaška in Slovenija uredili vprašanje meje. Foto:

Na vprašanje televizijskega novinarja Dnevnika plus, kako namerava rešiti slovensko blokado, je odgovorila, da ostaja v okviru že znanih stališč hrvaškega sabora. Ob tem je dodala, da je dobro, da sta se s premierjem Borutom Pahorjem že slišala in da je absolutno pripravljena na pogovore, za katere "ne sme zmanjkati ne moči ne volje". V kratkem pričakuje tudi prve premike, "pa četudi bodo milimetrski".

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je objavil izjavo o stanju v Jugozhodni Evropi, v kateri poudarja, da bo Hrvaška nadaljevala z reformami za uveljavitev evropskih standardov in da bo morebitne spore z državami v regiji urejala na temelju Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava. Izjavo bodo predstavili vsem voditeljem držav v regiji, tudi Sloveniji, in Švedski, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja.
Kosorjeva: Hrvaška bi pod določenimi pogoji umaknila sporne dokumente
Kosorjeva bo očitno vodila zmernejšo politiko od svojega predhodnika Iva Sanaderja. Na vprašanje, ali namerava hrvaška umakniti sporno dokumentacijo, je odgovorila:

"Če bodo izbrani strokovnjaki iz Evropske komisije ali sveta EU ugotovili, da kateri koli dokument iz pogajalskih stališč prejudicira meddržavno mejo, smo pripravljeni umakniti sporne dokumente, a pod pogojem, da Slovenija v istem trenutku umakne blokado. Menim, da so bili dobri znaki na Croatia Summitu. Samo z dialogom lahko pridemo do rešitve. Verjamem, da slovenski javnosti in vodstvu postaja jasno, da je bila pred enakim vprašanjem tudi Slovenija, ko se je pogovarjala za vstop v Nato in EU, pa to ni bila ovira, da postane članica. Naj tudi Hrvaška postane članica, pa bomo vse probleme rešili. Če ne, rešimo problem zdaj. Prostor je, pogovarjamo se lahko, zato verjamem, da nam bo uspelo."

Predsednik odbora sabora za zunanjo politiko Mario Zubović je danes dejal, da Hrvaška obžaluje, ker EU ni zbrala moči, da bi se trdno zoperstavila slovenski blokadi. "Če EU resnično želi pomagati Hrvaški, potem je treba vztrajati, da ima Hrvaška enak položaj in enake pravice kot ostale države. Če je Slovenija v EU vstopila z enakim problemom, potem mora to storiti tudi Hrvaška."

Na Hrvaškem vse prej kot dobro
V intervjuju je Kosorjeva spregovorila tudi o trenutni krizi na Hrvaškem. Dejala je, da je "finančno stanje države daleč od dobrega", kljub temu pa si bo prizadevala za ohranitev delovnih mest in podporo gospodarstva.

Kosorjeva: Letos ne grem na dopust
Na vprašanje novinarja, kako se počuti kot najmočnejša ženska v državi in ali je pričakovala toliko težav, je odgovorila, da je za njo dober teden. "Bilo je veliko dela, sestankov, raznih pobud. Čeprav je težko, sem zadovoljna. Prepričana sem, da so bili že težji časi. Trenutna sporna vprašanja pa bomo zagotovo kmalu rešili," je dejala nova hrvaška premierka. Dejala je še, da letos ne gre na dopust, "kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo privoščiti hrvaški državljani in s tem podpreti hrvaškega turizma."