Orban zavrača vse kritike. Foto: EPA
Orban zavrača vse kritike. Foto: EPA

Madžarska je zelo trpela, da si je izborila svobodo in demokracijo, ki se jima tako nikakor ne bo zlahka odpovedala.

Viktor Orban

Orban se je moral pred kratkim pred mednarodno skupnostjo zagovarjati zaradi spornih posegov v neodvisnost sodstva, madžarske centralne banke in medijev, ki si jih lahko privošči, ker ima njegova konservativna stranka Fidesz v parlamentu dvetretjinsko večino.

Zdaj pa je spet tarča ostrih kritik zaradi spornih sprememb ustave, ki med drugim omejujejo pristojnosti ustavnega sodišča in znova uvajajo ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo.

Ustavno sodišče v skladu s temi spremembami ne bo več moglo razveljaviti zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvetretjinsko večino. Poleg tega ustavno sodišče odslej ne bo več moglo presojati o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb in se sklicevati na svojo sodno prakso pred uveljavitvijo nove madžarske ustave 1. januarja 2012.

Svet Evrope, Evropska komisija, ZDA in tudi nemška kanclerka Angela Merkel so zaskrbljeni. V Bruslju napovedujejo preučitev ukrepov in po potrebi ukrepanje.

Orban ne razume pomislekov
Da bi pojasnil ukrepe in utišal kritike, je imel Orban v Bruslju pred vrhom EU-ja posebno novinarsko konferenco, na kateri je novinarje pozval, naj najprej preberejo besedilo ustavnih sprememb. "Morda besedila ne razumete ... Mi delujemo po načelu: najprej preberi, potem se posvetuj in nato ukrepaj," je poudaril.

Na vprašanje, ali torej nihče izmed tistih, ki izražajo pomisleke, pač ne razume, je odgovoril, da na to vprašanje nima smisla odgovarjati, in pojasnil, da on sam ne razume pomislekov, saj v njih ne vidi enega samega dejstva. "Madžarska je sprejela le zakone, ki so v skladu z EU-jem," je zatrdil in novinarje pozval, naj mu povejo eno samo dejstvo, ki priča o nasprotnem.

Na vprašanje, zakaj ni upošteval pozivov mednarodne skupnosti in pred uvedbo spornih sprememb počakal, da mednarodni strokovnjaki preučijo ukrepe, pa je odgovoril: "Vem, da ste novinarji, a poskusite se postaviti v vlogo predsednika vlade."

Na Madžarskem je razprava o teh spremembah potekala več tednov, pa so bili vsi tiho, tri dni pred glasovanjem pa so ga pozvali k preložitvi, je pojasnil. "A se vam ne zdi to smešno?" je vprašal.

Novinarju, ki ga je spomnil, da je to že tretjič, ko se mora zagovarjati pred mednarodno skupnostjo - v preteklosti je moral svoje odločitve zaradi pritiska Bruslja spremeniti - pa je Orban odvrnil: "Da, vaš občutek deja vuja je popolnoma upravičen."

Madžarska je zelo trpela, da si je izborila svobodo in demokracijo, ki se jima tako nikakor ne bo zlahka odpovedala, je še poudaril Orban, nekoč madžarski junak v boju proti komunizmu.

Madžarska je zelo trpela, da si je izborila svobodo in demokracijo, ki se jima tako nikakor ne bo zlahka odpovedala.

Viktor Orban