Borut Pahor je dejal, da na odločitev Evropske komisije o mediaciji pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško pričakujejo z zmernim optimizmom, vendar naj bi bilo prezgodaj, da bi lahko odločno zatrdili, ali bo Slovenija predlog sprejela. Foto: Reuters
Borut Pahor je dejal, da na odločitev Evropske komisije o mediaciji pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško pričakujejo z zmernim optimizmom, vendar naj bi bilo prezgodaj, da bi lahko odločno zatrdili, ali bo Slovenija predlog sprejela. Foto: Reuters
Predsednik hrvaške vlade je za Večernji list ponovil, da sta slovenska in hrvaška vlada pred letom in pol sprejeli odločitev, da bosta mejni spor uredili na Meddržavnem sodišču v Haagu in da bosta parlamenta vnaprej sprejela vsako odločitev tega sodišča. Foto: EPA
Rehn ni želel ugibati, ali se bodo prej sklenila hrvaška pogajanja za članstvo ali pa bo dobila Srbija status države kandidatke. Foto: EPA
Pahor bo poklical Sanaderja

Borut Pahor je dejal, da odločitev Evropske komisije o mediaciji pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško pričakujejo z zmernim optimizmom, vendar naj bi bilo prezgodaj, da bi lahko odločno zatrdili, ali bo Slovenija predlog sprejela. Predvsem naj bi bila odločitev odvisna tudi od hrvaških stališč, o tem pa se bo prej posvetoval s poslanskimi skupinami in zunanjepolitičnim odborom.

Predsednik slovenskega dela mešane komisije Miha Pogačnik bo na četrtem srečanju komisije predlagal sklenitev dela. V komisiji naj bi se namreč vrteli okoli treh oziroma štirih odprtih vprašanj, za katera mora odločitev sprejeti politika.

Pogačnik je sicer izrazil upanje, da bodo na sredinem sestanku, ki naj bi bil v Šmarjeških Toplicah, lahko spet pregledali še odprta vprašanja in videli, ali lahko tokrat pridejo bliže kot zadnjič. Pahor pa je v ponedeljek napovedal, da bo slovenska politika najprej temeljito preučila poročilo komisije, preden se bo odzvala na nadaljnje pobude.

Glede slovenske blokade Hrvaške na poti v EU pa je ponovil, da Slovenija ne bo spremenila svoje odločitve, če se ne bodo spremenile okoliščine, zaradi katerih je do te odločitve prišlo.

Sanader za enake možnosti držav
Predsednik hrvaške vlade je za Večernji list ponovil, da sta slovenska in hrvaška vlada pred letom in pol sprejeli odločitev, da bosta mejni spor uredili na Meddržavnem sodišču v Haagu in da bosta parlamenta vnaprej sprejela vsako odločitev tega sodišča. Prav tako pa naj bi bilo treba ločiti mejni spor od hrvaških pogajanj, češ da Hrvaške ni mogoče obravnavati drugače kot Slovenije, ki tudi ni imela rešenega vprašanja meje ob vstopu v EU.

Žbogar se je v ponedeljek sešel z Rehnom
Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar se je ob ponedeljkovem robu zasedanja zunanjih ministrov sešel z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom, s katerim sta govorila o mogoči evropski pomoči pri reševanju mejnega spora in nadaljevanju pristopnih pogajanj s Hrvaško, več o srečanju pa Rehn ni želel povedati, saj se pogovori nadaljujejo, poroča Radio Slovenija.

Prav tako naj bi Žbogar izrazil mnenje, da če se bosta državi dogovorili za mediacijo, hrvaški dokumenti ne bodo odločilni. Evropski komisar ob tem ni želel ugibati, ali se bodo prej sklenila hrvaška pogajanja za članstvo ali pa bo prej Srbija dobila status države kandidatke.

Češki minister Karel Scwarzenberger je izrazil upanje, da bo posredovanje, če se bodo zanj dogovorili, vsekakor uspešno, pri čemer pa strokovnjakov ne bi imenoval mediatorji, temveč bi o njih govoril kot o pomočnikih pri iskanju rešitve, še dodaja Radio Slovenija.

B. K.

Pahor bo poklical Sanaderja