Pogovor predsednikov na štiri oči. Foto: Daniel Novakovič/STA
Pogovor predsednikov na štiri oči. Foto: Daniel Novakovič/STA

Tako na pogovoru delegacij kot na pogovoru na štiri oči sta se Pahor in Radev pogovarjala o iskanju kompromisne rešitve med Bolgarijo in Severno Makedonijo, ki bi bila sprejemljiva za obe strani in na podlagi katere bi Severna Makedonija lahko začela pogajanja za članstvo v EU-ju, so sporočili.

Predsednika se bosta osebno zavzela, da bi prišlo do kompromisne rešitve, ki bi Skopju odprla vrata za začetek pogajanj za članstvo v EU-ju, so sporočili iz Pahorjevega urada. Širitev Unije na Zahodni Balkan je potrebna čim prej, sta soglašala predsednika.

Pahor se je prejšnji teden o širitvi na Ohridu pogovarjal tudi s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Širitev Unije je ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. Portugalskemu predsedstvu v prvi polovici leta ni uspelo doseči soglasja glede začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Začetek pogajanj s Severno Makedonijo Bolgarija preprečuje zaradi vprašanj v povezavi z makedonskim jezikom in identiteto. Pri Albaniji sicer ni blokade, vendar med članicami EU-ja prevladuje stališče, da pristopnih pogajanj z državama ne bi smeli ločevati.

Biden podpira Pobudo treh morij

Pahor in Radev sta se v Sofiji srečala pred začetkom vrha Pobude treh morij. Ameriški predsednik Joe Biden je v uvodnem videonagovoru izrazil podporo pobudi, ki po njegovem krepi varnost in blaginjo v regiji.

Srečanje bolgarske in slovenske delegacije. Foto: Daniel Novakovič/STA
Srečanje bolgarske in slovenske delegacije. Foto: Daniel Novakovič/STA

"Skupaj se veselimo tega, da bomo dokazali, kako lahko demokracije vodijo s svojimi vrednotami in izpolnijo potrebe svojih ljudi, končajo pandemijo covida-19, zgradijo odpornejše in pravičnejše gospodarstvo, vlagajo v infrastrukturo visokega standarda na način, ki je transparenten, skupaj s pobudo zgradimo spet boljši svet in izkoreninimo korupcijo, ki številnim državam onemogoča uspeh," je povedal Biden.

Izrazil je prepričanje, da lahko s sodelovanjem krepijo suverenost, promovirajo energetsko varnost in zagotovijo vsem državljanom regije priložnost za uspeh v gospodarstvu 21. stoletja, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. "Veselim se tesnega sodelovanja z vami, da zgradimo varnejši, močnejši svet, kjer ne zlorabljajo prisile in groženj ter kjer se ne uporabljajo dezinformacije in kibernetski napadi za manipuliranje," je dodal.

Pahor poziva k naložbam v sklad

Vrha se udeležujejo predstavniki držav članic in in več kot 400 predstavnikov gospodarstva. Predsednik republike Pahor je na predsedniškem panelu poudaril pomen investicijskega sklada Pobude treh morij, ki je bil ustanovljen pred dvema letoma, ko je vrh Pobude priredila Slovenija.

Slovenija je v sklad investirala že 23 milijonov evrov, je dodal Pahor in pozval k zagotovitvi finančnih sredstev za zagon in izvedbo projektov. "Močno verjamem, da ima pozitiven učinek sklada potencial spodbuditi infrastrukturne in druge projekt na območju. To bo nato imelo pozitiven učinek na preostali del EU-ja in njeno neposredno sosedstvo," je poudaril.

Pobuda treh morij je forum 12 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim in Črnim morjem. To so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Stalne partnerice Pobude so ZDA, Nemčija in Evropska komisija.

Namen Pobude treh morij je spodbujati naložbe v infrastrukturne povezave med sodelujočimi državami ter med njimi in zahodnimi državami EU-ja. V ospredju so naložbe v prometno in energetsko infrastrukturo ter digitalne komunikacije, so navedli v Pahorjevem uradu. Slovenija si prizadeva za razvoj Pobude treh morij v smeri zagotavljanja močne in povezane Evrope in krepitve čezatlantskega partnerstva.

Vrh pobude Tri morja v Sofiji