Cameron in Pahor sta našla skupni jezik glede zviševanja proračuna. Foto: EPA
Cameron in Pahor sta našla skupni jezik glede zviševanja proračuna. Foto: EPA

Obsežno zvišanje proračuna je predlagal Evropski parlament in ob nastopu njegovega predsednika na vrhu EU-ja v Bruslju se je v četrtek razvila burna razprava o višini proračuna Unije za prihodnje leto.

Razpravo je zahteval britanski premier David Cameron, ki je poudaril, da je tako zvišanje v teh kriznih časih nesprejemljivo, zato se je sam zavzel, da proračuna ne bi smeli zvišati za več kot 2,9 odstotka.

Za svoj nastop je Cameron požel celo aplavz, pri čemer sta ga odločno podprla nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Nasprotnikom šestodstotnega zvišanja proračuna se je pridružil tudi slovenski premier.

Varčevanje znotraj evropskih institucij
Po besedah Boruta Pahorja imajo vsi voditelji, ki zdaj sprejemajo nepriljubljene varčevalne ukrepe, verjetno enak odgovor na vprašanje, kje naj Unija vzame ta denar. Za slovenskega premierja je odgovor na dlani: zmanjšanje plač in drugih finančnih ugodnosti tistih, ki delajo za institucije EU-ja, in tudi zmanjšanje birokratskega aparata EU-ja.

"To delajo vse države doma in ne bi znal pojasniti Slovenkam in Slovencem, zakaj se to ne bi moglo in moralo zgoditi tudi na ravni Evropske unije," je dejal Pahor in pojasnil, da se je pridružil tistim, ki menijo, da je zgornja meja prepolovitev predloga šestodstotnega zvišanja proračuna.

Britanskega premierja so poleg Slovenije podprli še Grčija, Nizozemska, Belgija, Španija in Luksemburg. Slovenija je tudi podpisala skupno izjavo enajstih držav članic, da je 2,9-odstotno zvišanje proračuna za leto 2011 zgornja meja.

Pismo, ki bo poslano Van Rompuyu, so podpisale še Velika Britanija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Švedska, Češka, Danska, Avstrija, Finska in Estonija.