Kakšne bodo nadaljnje poteze Hrvaške, za zdaj ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Kakšne bodo nadaljnje poteze Hrvaške, za zdaj ni jasno. Foto: MMC RTV SLO
Pahor: Na vrsti je Hrvaška

Po sredinem srečanju zunanjih ministrov obeh držav s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom je Pahor kot velik problem izpostavil dejstvo, da je hrvaška stran že zavrnila nadaljevanje pogovorov o spremembah, saj so izjavili, da morebitna dopolnila zanje niso sprejemljiva.

Kot je dejal na tiskovni konferenci po seji vlade, si je Hrvaška s tako odločitvijo zadala "domačo nalogo", da reši vprašanje vnosa prejudica meje v pristopno dokumetacijo. "Če Hrvaška na drug način reši to vprašanje, na primer, da umakne sporno dokumentacijo, potem Slovenija nima razlogov, da bi naprej blokirala njena pogajanja z Evropsko komisijo," je dejal in poudaril, da je "na potezi očitno sedaj hrvaška stran". "Dokler se to vprašanje ne bo uredilo, Slovenija ne bo umaknila zadržkov," je ponovil.

Rehnov predlog ni bil tipa "vzemi ali pusti"
Premier je povedal še, da je minister Samuel Žbogar vlado seznanil z vtisi s sredinega srečanja, pri čemer je po Žbogarjevih besedah jasno, da Rehnov predlog ni predlog tipa "vzemi ali pusti". Dodal je, da nadaljnjih odločitev komisarja ne želi komentirati, vendar pa je zanj bistveno, da je Žbogar komisarju jasno povedal, kakšna so naša pričakovanja.

E. S.

Pahor: Na vrsti je Hrvaška