Slovenija želi iskati pot iz gospodarske in finančne krize usklajeno z drugimi državami evroskupine, je povedal Pahor po srečanju s francoskim predsednikom. Foto: EPA
Slovenija želi iskati pot iz gospodarske in finančne krize usklajeno z drugimi državami evroskupine, je povedal Pahor po srečanju s francoskim predsednikom. Foto: EPA
Borut Pahor
Slovenski premier je mediacijo označil kot edino realno možnost reševanja mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
Pahor s francoskim vrhom o krizi

Slovenski premier se je najprej skupaj s finančni ministrom Francem Križaničem, ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom in ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem sestal s francokim kolegom Francoisom Fillonom, s katerim so govorili predvsem o finančni in gospodarski krizi, glede Hrvaške pa je Pahor Fillona prosil le za razumevanje slovenskih stališč in podporo pobudi o mediaciji. Pariz naj bi že zavrnil navedbe, da naj bi državama po decembrski izmenjavi pisem vnovič ponudil pomoč, je za RTV Slovenija poročala Tanja Fajon.

"Tudi z današnjih pogovorov ni bilo slutiti, da bi želela Francija posredovati, nasprotno, mislim, da smo dobili razumevanje za to, da se podpre zamisel komisarja Rehna in predsednika Barrosa o mediaciji," je povedal Pahor. Francija je lani od oktobra do decembra kot predsedujoča EU-ju s predlogom izmenjave pisem skušala rešiti zastoj pogajanj Hrvaške zaradi njenega spora s Slovenijo. O načrtu mediacije naj bi se prihodnji teden slovenski zunanji minister Samuel Žbogar v Bruslju podrobneje pogovarjal s komisarjem za širitev Ollijem Rehnom.

Fillon je slovenskemu kolegu zagotovil, da ukrepi francoske vlade za premagovanje finančne in gospodarske krize ne bodo ogrozili tistih panog, ki so pomembne za delovna mesta v Sloveniji, kjer sta izmed večjih francoskih podjetij prisotna Renault in Leclerc.

S Sarkozyjem nič o Hrvaški
Tudi s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem je Pahor govoril predvsem o gospodarstvu, o Hrvaški pa nič. "Absolutno smo se osredotočili na vprašanje, zaradi katerega je bil ta obisk tudi pripravljen, in to je gospodarska in finančna kriza," je povedal premier.

"Slovenija se želi priključiti najboljšim rešitvam krize"
"Slovenija je že sprejela prvi paket ukrepov, slišati želimo zamisli velikih v evroskupini, da bomo pripravili drugi paket ukrepov, ki bo približno usklajen s temi zamislimi. Namen srečanj v Londonu in Parizu je želja Slovenije, da se priključi najbolj modernim in podjetnim projektom, ki jih imajo države pri reševanju krize," je svojo minievropsko turnejo pojasnil Pahor. "Evroskupina ima svoje odgovornosti in pred srečanjem marca bi bilo dobro, da uskladi svoje poglede na reševanje krize," je menil predsednik slovenske vlade, ki je podprl Sarkozyjevo zamisel o vnovičnem vrhu držav z evrom. "Francija je tretja trgovinska partnerica Slovenije. Njene skrbi so tudi naše skrbi, francoske skrbi znotraj evroskupine in EU-ja so tudi naše skrbi in v našem interesu je, da rešimo vprašanja skupaj, tukaj sta obe državi zaveznici," je po srečanju v Elizejski palači poudaril premier.

Zaključek pogajanj z OECD-jem do konca leta?
Pred srečanjem s Sarkozyjem se je Pahor sestal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurriajem, ki je dejal, da slovenska pogajanja o članstvu v organizaciji gladko napredujejo in bi jih lahko končali do konca leta. "Tako bi torej v prvem četrtletju naslednjega leta pridobili vabilo in se potem po postopkih, ki obstajajo, tudi včlanili v letu 2010," je bil zadovoljen Gaspari. Slovenija je povabilo v elitni klub 30 gospodarsko najrazvitejših držav na svetu dobila leta 2007, članstvo v njem pa naj bi jo stalo okoli dva in pol milijona evrov na leto.

T. V.

Pahor s francoskim vrhom o krizi