Meja med Hrvaško in Slovenijo se (ne) rešuje že vse od osamosvojitve obeh držav. Nerešeno vprašanje je (za zdaj) ustavilo Hrvaško na poti v EU. Foto: MMC RTV SLO
Meja med Hrvaško in Slovenijo se (ne) rešuje že vse od osamosvojitve obeh držav. Nerešeno vprašanje je (za zdaj) ustavilo Hrvaško na poti v EU. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor, Ivo Sanader
Slovenski in Hrvaški premier sta se le dogovorila, da se sestaneta. Se bosta lahko dogovorila tudi, kako reševati vprašanje meje? Foto: MMC RTV SLO

MMC se je obrnil na Milana Brgleza, predavatelja s fakultete za družbene vede. "Mediacija je sredstvo mirnega reševanja sporov, kjer tretja stran aktivno posreduje v sporu, ki ga sprti strani sami nista sposobni rešiti z bilateralnimi pogajanji. Ker gre za politično sredstvo mirnega reševanja sporov, rešitve, ki jih mediator ali mediatorji predlagajo, niso zavezujoče za sprti strani, če jih ti ne sprejmeta," je pojasnil.

Mediator naj ne bi imel neposrednih interesov
Kdo običajno izvaja mediacijo? "Običajno so verodostojni tisti mediatorji (to so lahko npr. države, mednarodne organizacije, pa tudi ugledni posamezniki), ki nimajo neposrednih interesov v sporu. Postopek sam pa je vsekakor krajši kot pri arbitraži ali v primeru Meddržavnega sodišča, saj ni formaliziran in ga je mogoče pospešiti s sodelovanjem sprtih strani."

Kot alternativa mediaciji obstajata arbitraža in sodna rešitev. "Arbitraža in sodna rešitev sta pravni sredstvi mirnega reševanja sporov, ki sta zavezujoči za strani, katere so nanju izrecno ali faktično pristale," je povedal predavatelj s katedre za mednarodne odnose.

Arbitraža po načelu pravičnosti
Med arbitražo in sodiščem je ključna razlika; arbitraža predvideva, da vsaka stran izber enako število arbitrov, ti pa se dogovorijo za predsedujočega. Če se sprti strani o predsedujočem ne moreta dogovoriti, mora biti jasno, kako je do njega mogoče priti (npr. da ga določi predsednik Meddržavnega sodišča). Na Meddržavnem sodišču sodijo že izvoljeni sodniki, ki jim lahko sprti strani dodata vsaka po enega ad hoc sodnika, je izpostavil glavno razliko med arbitražo in sodiščem. Obstaja še ena razlika; do zdaj je bilo le pri arbitražah mogoče uveljaviti kot vir zgolj načelo pravičnosti (ex aequo et bono), Meddržavno sodišče pa je vedno sodilo po uveljavljenih virih mednarodnega prava, je pojasnil Brglez.

Potreben posebni sporazum
V primeru mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško bi bilo, kot je povedal Brglez, za arbitražo ali sodišče treba sprejeti in ratificirati posebni sporazum o predmetu spora. Za arbitražo bi se bilo mogoče obrniti na Stalno arbitražno sodišče (kjer je postopek jasen) ali pa na ad hoc arbitražo (v tem primeru bi se v predhodnem sporazumu morali dogovoriti tudi o postopku in financiranju).

T. V.