Foto:
Foto:
Hrvaški Jutarnji list poroča, da je Ivo Sanader pripravljen na pogovore s slovenskim kolegom in da namerava storiti vse za prekinitev blokade, še vedno pa naj bi pričakoval Pahorjev odgovor na hrvaško diplomatsko noto izpred osmih dni. Foto: EPA


"Po svojih močeh sem skušal priti do pogovora s Sanaderjem, a do tega ni prišlo. Razumel sem, da takega interesa ni in z moje strani ponovnih poskusov za to, da bi prišlo do dogovora, ne bo. Zdaj se ne bom več trudil," je pojasnil Borut Pahor.

"Mislim, da sem storil to, kar je praksa v mednarodni skupnosti med predsedniki vlad, da premier pokliče sogovornika. Običaj je, da premier nato vrne klic. Ta običaj tokrat ni bil upoštevan in jaz poskušam to razumeti," je še povedal slovenski premier.

"Ne gre za vprašanje mojega osebnega prestiža, ampak za dostojanstvo položaja, ki ga zasedam," je zatrdil Pahor. "Kot predsednik vlade sem storil vse v dobri veri in z iskrenimi nameni, da bi izmenjala stališča, kako naprej. Odziva hrvaške strani ni bilo," je še dodal.

Pojasnilo, da je stvari treba urejati po diplomatskih kanalih, po besedah Pahorja ni prepričljivo. "Konec koncev, kaj je pomembneje od tega, da je predsednik ene vlade pripravljen poklicati predsednika druge vlade po telefonu," se je vprašal premier.

Sanader: Storil bom vse za prekinitev blokade
Hrvaški Jutranji list poroča, da je Ivo Sanader pripravljen na pogovore s slovenskim kolegom in da namerava storiti vse za prekinitev blokade, še vedno pa naj bi pričakoval Pahorjev odgovor na hrvaško diplomatsko noto izpred osmih dni. Jutarnji list navaja, da naj bi hrvaška stran predlagala srečanje nekje na Hrvaškem, najverjetneje v Zagrebu, ne bi pa imeli nič proti, če bi se srečala v Sloveniji.

B. K.