Hrvaški premier je prepričan, da slovenska blokada Hrvaške ne more biti večna. Foto: EPA
Hrvaški premier je prepričan, da slovenska blokada Hrvaške ne more biti večna. Foto: EPA
Olli Rehn in Borut Pahor
Rehn na srečanju s Pahorjem. Foto: Reuters

Če je vstopila Slovenija, potem lahko tudi Hrvaška. Načela veljajo za vse enako in ne moremo sprejeti dvojnih meril.

Hrvaški premier Ivo Sanader.
Mejni spor postal evropski problem
Rehn po Ljubljani v Zagreb

"Pri občutljivih političnih vprašanjih so trenutki tihe diplomacije in so trenutki javne diplomacije. Pri tem vprašanju smo zdaj v fazi tihe diplomacije," je v Bruslju povedala Krisztina Nagy, tiskovna predstavnica komisarja za širitev Ollija Rehna, ki se je po precej tajnem obisku v Ljubljani odpravil še v Zagreb, kjer njegovega obiska sprva sploh niso želeli potrditi.

Rehn se je v Zagrebu srečal s predsednikom Stripetom Mesićem in premierjem Ivom Sanaderjem. "Hrvaški čestitam za njena prizadevanja in splošno dober napredek na poti proti njenemu evropskemu cilju. Spodbujam jo, naj nadaljuje priprave na vstop v EU s polno hitrostjo in odločnostjo."

Bruselj pripravljen posredovati
S hrvaškimi oblastmi je govoril tudi o vprašanjih, povezanih z mejnim vprašanjem s Slovenijo. Rehn je Zagreb spodbudil k reševanju odprtih vprašanj v duhu dobrih medsosedskih odnosov. Znova je ponovil svoj predlog, da je Evropska komisija, če bosta Slovenija in Hrvaška presodili, da je potrebna pomoč EU-ja, pripravljena razmisliti o tej možnosti. "Evropska komisija je zaskrbljena. To je dvostransko vprašanje, ki pa je postalo evropska težava, zato skupaj z Barrosom preučujemo mogoče poti naprej pri reševanju vprašanja meje za napredek v pristopnih pogajanjih s Hrvaško," je povedal Rehn, ob tem pa ni natančneje razložil, ali ima morda v mislih bolj formalno obliko "pomoči" - posredovanje. Pred tem je vztrajno ponavljal, da gre za dvostransko vprašanje, ki ga morata državi rešiti sami.

"Slovenska blokada ne more trajati večno"
Sanader je Rehnu poudaril, da je Hrvaška pripravljena na rešitev v evropskem duhu in pozdravil pobudo Evropske komisije. Izrazil je tudi odločenost Zagreba, da bo nadaljeval priprave na članstvo v EU-ju s ciljem končati pogajanja do konca tega leta. Z Rehnom sta ugotovila, da slovenska blokada pristopnih pogajanj Hrvaške ne more trajati večno. Hrvaški premier je ob tem spomnil, da je tudi Slovenija v EU vstopila z istimi neurejenimi vprašanji meje. "Če je vstopila Slovenija, potem lahko tudi Hrvaška. Načela veljajo za vse enako in ne moremo sprejeti dvojnih meril," je dejal, slovensko vlado pa pozval, naj še enkrat premisli o blokadi Hrvaške.

Kot je dejal hrvaški predsednik Mesić, je Rehn v Zagreb prispel, da bi predlagal nadaljevanje pogajanj in iskanje rešitve, ki bo zadovoljila obe strani. Mesić je evropskemu komisarju povedal, da sta obe strani vkopani in je težko najti izhod. "Predlagamo tisto, kar je edino logično, da dve strani, ko se ne moreta sporazumeti, poiščete tretjega, ta pa je Meddržavno sodišče v Haagu. Vsi ga plačujemo, je nepristransko, uveljavlja mednarodne konvencije, Hrvaška pa bo sprejela vsako odločitev omenjenega sodišča," je izjavil Mesić.

O pobudah, a brez podrobnosti
Predtem je Rehn slovenskemu premierju Borutu Pahorju predstavil nekaj pobud za rešitev mejnega vprašanja. Kot je povedal Pahor, bo Slovenija pobude proučila, vendar pa za to potrebuje čas. Podrobnosti o pobudah Rehn ni želel navesti, saj je dejal, da se mora o njih pogovoriti še s hrvaško stranjo.

Rehn je tokrat na srečanju v Ljubljani in Zagrebu prvič jasno nakazal, da je Evropska komisija pripravljena spodbujati dialog med Slovenijo in Hrvaško pri reševanju vprašanja meje, potem ko je prej vztrajal, da je to vprašanje, ki ga morata državi rešiti sami.

Rehnov mandat se konča novembra
Komisarju se, tako kot celotni Evropski komisiji, letos novembra izteče petletni mandat, v katerem širitveni proces in približevanje držav Zahodnega Balkana nista bila tako uspešna, kot bi si komisija želela. Glavna razloga sta finančna in gospodarska kriza ter kriza Lizbonske pogodbe.

K. T./T. V.

Če je vstopila Slovenija, potem lahko tudi Hrvaška. Načela veljajo za vse enako in ne moremo sprejeti dvojnih meril.

Hrvaški premier Ivo Sanader.
Mejni spor postal evropski problem
Rehn po Ljubljani v Zagreb