Pahor se je pripravljen srečati s Sanaderjem, datum pa naj se določi po diplomatski poti. Foto: MMC RTV SLO
Pahor se je pripravljen srečati s Sanaderjem, datum pa naj se določi po diplomatski poti. Foto: MMC RTV SLO
Pahor ne bo sprejel Sanaderjevega vabila

Pahor je dejal: "Navijaško vzdušje na športni prireditvi ni primeren kraj, zato vabila premierja Sanaderja ne morem sprejeti." Kot dodaten razlog pa je navedel, da je Hrvaško nedavno obiskal predsednik države Danilo Türk in da mora hrvaška stran to dejstvo upoštevati.

Hrvaški premier Ivo Sanader je ob tem dejal, da med tekmo res ne bi govorili o meji, a bi to lahko storili pred in po njej.

Vseeno se je Pahor pripravljen srečati s Sanaderjem, kraj in čas srečanja pa bosta določila prek diplomatskih poti, je dejal in predlagal, da bi bila na tem sestanku navzoča tudi zunanja ministra obeh držav.

"Potrditev vstopa Hrvaške v Nato v slovenskem nacionalnem interesu"
Na zunanjem ministrstvu nastaja strategija nadaljnjega urejanja odnosov s Hrvaško, ki ima poseben poudarek na meji. Ko bo deklaracija dovolj dobro pripravljena, bo predmet pogovorov s predsedniki strank, pozneje pa tudi v DZ-ju, ki mu bo dana v presojo in določitev pravega časa za sprejetje strategije.

Vlada je sicer mnenja, da je ratifikacija pristopnega protokola Hrvaške v Nato v slovenskem nacionalnem interesu, saj zdaj potrebujemo dodatno okrepitev verodostojnosti v mednarodni skupnosti. Po decembrski blokadi Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU-jem se je namreč povečala občutljivost mednarodne skupnosti, še posebno Evropske unije, za vprašanje dokončne rešitve meje med Slovenijo in Hrvaško, je še pojasnil premier.

A. M.

Pahor ne bo sprejel Sanaderjevega vabila