Pahor bo eden izmed govorcev na mednarodni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Pahor bo eden izmed govorcev na mednarodni konferenci. Foto: MMC RTV SLO

En predlog so pripravili pravni strokovnjak, zbrani okrog Petra Jambreka, in jih bodo jutri predstavili na mednarodni konferenci o večplastni krizi EU-ja in ustavnih odgovorih nanjo.

Evropska unija se je po finančni, begunski, zdaj pa še varnostni krizi znašla na razpotju, je v posebnem pogovoru za Televizijo Slovenija ugotavljal predsednik države Pahor: "Ustavni proces v letih od 2003 do 2005 je pokazal, da kljub prepričanju velikega števila državnikov, vlad, parlamentov za večjo povezanost in enotnost EU-ja, za njen federalni koncept ni potrebne podpore med ljudmi. Takrat je veljalo, da je taka Evropa, kot je zdaj, še vzdržna, nove pa da ne potrebujemo. Finančna, begunska, zdaj pa še varnostna kriza opozarjajo, da se mora Evropa modernizirati in postati bolj povezana. Morda sta na horizontu novo upanje in pričakovanje ljudi, da nekatere spremembe sprejmejo. Težko je reči, kdo bi s tem dobil in kdo izgubil, ampak v osnovi dobivamo tisti, ki upamo na mir, sožitje, večjo uspešnost Evropske unije."

Pričakovanja ljudi v Evropi so visoka, "in če ta ne bodo izpolnjena, bodo ljudje vse bolj nezadovoljni in vedno bolj bodo dovzetni za ideologije tistih, ki bodo govorili o tem, da to Evropa ni več njihov dom, in bodo poslušali sirene tistih, ki bodo govorili o nacionalnih politikah in k vrnitvi k stari geoevropski politiki. Če se želimo temu izogniti, moramo dati novo vizijo. Nova vizija je gotovo med drugim tudi nova ustava, ki bi dala institucionalne temelje za bolj povezano, enotnejšo, uspešnejšo, učinkovitejšo Evropsko unijo. In prav v ponedeljek se morda v Sloveniji obeta pomemben dogodek, ki bo znak, da se stvari glede tega premikajo, da nimajo samo sile, ki vodijo v razdrtje Evropske unije, prihodnosti, ampak sile, ki vidijo v njeni večji učinkovitosti priložnost, da navdušijo ljudi, in da v prihodnjih letih – morda prej kot v desetletju – pridemo do tega prelomnega dogodka, ki bo dal Evropi novo poglavje prihodnosti."

Razumeti moramo pomen evropskega povezovanja
Skupina pravnih strokovnjakov, zbranih okrog Petra Jambreka, bo tako jutri predstavila nove ustavne predloge, s katerimi želijo zmanjšati demokratični primanjkljaj institucij EU-ja, kar je eden ključnih očitkov evroskeptikov. Volivci v državah članicah bi tako neposredno volili predsednika Evropske komisije, evropski parlament pa bi postal dvodomen, poleg voljenih poslancev bi v drugem domu sedeli predstavniki držav članic. Predsednik države opozarja, da zdaj ni zdaj bistveno, ali se z vsem, kar je v ustavi napisano, strinjamo.

"Če mene vprašate, gre za ustavo združenih držav Evrope. Zakaj bi majhna Slovenija želela priti v združene države Evrope, kjer bo še manj prostora za različnost in več prostora za enotnost, kjer bi večji narodi imeli več moči? To tveganje je in sam si ne želim, da pride do združenih držav Evrope kot talilnega lonca, kot ga imamo v primeru Združenih držav Amerike. Moramo pa se zavedati, da če Slovenci kot majhen narod ne bomo razumeli pomena evropskega povezovanja, bomo verjetno zgrešili mir in varnost v prihodnosti ter s tem dali moč tistim, ki želijo vrniti našo deželo in kontinent v stare čase. In tega si ne moremo privoščiti, saj bi bilo to nekaj zelo nevarnega za našo prihodnost in prihodnost naših otrok," ugotavlja Pahor, ki bo eden izmed govorcev na mednarodni konferenci. Kot še dodaja, bi bilo povsem nerazumno tveganje, da bi Evropo pustili takšno, kot je, in da je zdaj pravi čas za nujno potrebne spremembe.

Pogovor s predsednikom države o evropskih spremembah in ustavi
Pogovor s predsednikom države o evropskih spremembah in ustavi