Kaj bo prihodnost prinesla Grčiji? Foto: EPA
Kaj bo prihodnost prinesla Grčiji? Foto: EPA
George Papandreu in Hillary Clinton
Clintonova je dejala: 'Grčija je že znala navdihniti svet in prepričana sem, da vam bo to uspelo še enkrat.' Foto: Reuters

Kot je dodal v pogovoru za časnik Katimerini, "ni prostora za govorice, ki spodbujajo strahove in računajo na propad".

Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Atenah Poul Thompsen pa meni, da je grški dolg "na noževi konici".

Thompsen je opozoril, da je grški dolg sicer še vzdržen, vendar bo vzdržnost pod vprašajem, če ne bodo programi izpeljani tako, kot je bilo dogovorjeno. Pri tem je posebej omenil potrebo po okrepitvi strukturnih reform v grškem javnem sektorju.

Vztrajati na tej poti
Na obisku v Grčiji se mudi tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je po srečanju z grškim kolegom Stavrosom Lambrinidisom izrazila "trdno podporo odločenosti Papandreujeve vlade za izvedbo potrebnih reform, ki bodo Grčijo vrnile na trdno finančno podlago". Po njenih besedah je največji izziv "nadaljevanje po tej poti z enako odločenostjo in predanostjo", cena neukrepanja pa bi bila po njenih besedah "veliko višja". Ameriška državna sekretarka, ki ima na programu tudi srečanje z grškim premierjem, je sicer ponovila, da je grška dolžniška kriza težava, ki naj se rešuje v evropskem okviru.

Kritike Merklove iz domovine
V četrtek pa se bodo na izrednem srečanju v Bruslju sešli voditelji evroskupine, ki bodo govorili tudi o nadaljnji pomoči Grčiji. Države članice so bile sicer neenotne glede tega, ali je izredni vrh potreben. Srečanju je med drugim nasprotovala nemška kanclerka Angela Merkel.

Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki velja za enega izmed očetov združene Evrope, naj bi bil do ravnanja Merklove pri reševanju krize evra zelo kritičen. Kot navaja časnik Der Spiegel v ponedeljkovi izdaji, sklicujoč se na neimenovanega Kohlovega sodelavca, naj bi nekdanji kancler dejal, da "bodo uničili njegovo Evropo".

Tudi drugi pomembni predstavniki krščansko-demokratske unije (CDU) nemški kanclerki, ki je sicer članica te stranke, očitajo ravnanje v primeru grške krize. "Evropa je politični projekt. Prepomembna je, da bi jo prepustili bonitetnim agencijam," je izjavil ministrski predsednik zvezne dežele Hessen Volker Bouffier.