Kako uspešna bosta Giorgia Meloni in Viktor Orban pri novačenju strank v svoje zavezništvo? Foto: Reuters
Kako uspešna bosta Giorgia Meloni in Viktor Orban pri novačenju strank v svoje zavezništvo? Foto: Reuters

V nedeljo je madžarski premier Viktor Orban, tudi vodja nacionalno-konservativne stranke Fidesz, skupaj z avstrijsko desničarsko svobodnjaško stranko (FPÖ) in češko populistično liberalno stranko ANO nekdanjega premierja Andreja Babiša ustanovil zavezništvo Domoljubi za Evropo.

Kot je na predstavitvi na Dunaju dejal Orban, želi trojica privabiti nove člane in postati največja skupina desničarskih sil v parlamentu. Tudi vodja svobodnjakov Herbert Kickl je zavezništvo opisal kot "nosilno raketo" in izrazil prepričanje, da se mu bodo v prihodnjih dneh pridružile še druge stranke na evropski ravni.

A do zdaj je namero, da se bo pridružila trojici, objavila le portugalska skrajno desna nacionalistična stranka Chega. Kot je dejal njen voditelj Andre Ventura, je zavezništvo "zgodovinska priložnost" za gradnjo "politične alternative" in združitev evropske desnice. Vsem omenjenim štirim strankam je skupno nasprotovanje evropskemu zelenemu dogovoru, reformi evropske migracijske politike in vojaški pomoči Ukrajini.

Domoljubi imajo dovolj poslancev, a iz premalo držav

Fidesz, FPÖ in ANO so pred tremi tedni zmagali na evropskih volitvah v svojih državah. Fidesz-KDNP je dobil enajst sedežev, FPÖ šest, ANO sedem, Chega pa bo zavezništvu prinesla še dva sedeža v novem 720-članskem Evropskem parlamentu. Skupno imajo te štiri stranke torej 26 evropskih poslancev, kar pa je premalo za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu.

Da bi se to zgodilo, mora neka politična skupina imeti najmanj 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic Evropske unije, torej bi potrebovali predstavnike vsaj še iz treh drugih članic. Kot piše Euronews, je ena izmed resnih kandidatk za pridružitev Domoljubom za Evropo še vedno nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki so jo maja izključili iz še ene desničarske skupine Identiteta in demokracija (ID), v kateri je sicer najvidnejše ime Nacionalni zbor Marine Le Pen. Tuji mediji so med strankami, ki naj bi bile povabljene k sodelovanju, omenjali tudi slovensko opozicijsko stranko SDS.

Najmočnejša politična skupina na nedavnih volitvah je ostala Evropska ljudska stranka (EPP), sledijo socialisti (S & D). Foto: Reuters
Najmočnejša politična skupina na nedavnih volitvah je ostala Evropska ljudska stranka (EPP), sledijo socialisti (S & D). Foto: Reuters

ECR ima udobnih 84 sedežev

Kot mogoča nova članica Domoljubov za Evropo se je v zadnjih dneh omenjala tudi velika poljska stranka, desnosredinska Zakon in pravičnost (PiS), ki je po zmagi Donalda Tuska na poljskih parlamentarnih volitvah morala v opozicijo. PiS je na evropskih volitvah dobil veliko, 20 evropskih poslancev. A je dal košarico Orbanu, Kicklu in Babišu, saj se je stranka odločila, da bo v parlamentu še naprej del druge desne skupine Evropski konservativci in reformisti (ECR).

ECR je namreč na zasedanju na Siciliji za svoji vodji v Evropskem parlamentu potrdil Nicolo Procaccinija iz Bratov Italije in Joachima Brudzinskega iz Zakona in pravičnosti (PiS). ECR bo imel tako v novem sklicu 84 evroposlancev.

Po dneh ugibanj, kdo bo uspešnejši pri vabljenju PiS-a, Orban ali Meloni, je postalo jasno, da je zmagala italijanska premierka, ki s svojo stranko Bratje Italije velja za najvplivnejšo figuro v ECR-ju, želi pa dobiti večji vpliv tudi v evropski politiki.

Mateusz Morawiecki, nekdanji poljski premier in eden najvidnejših članov PiS-a, je predtem možnosti, da stranka zapusti ECR in se pridruži Orbanovemu zavezništvu, ocenil kot 50:50. "Mikata nas obe možnosti," je dejal v pogovoru za Politico.

ECR na čelu z Melonijevo si bo s 84 evropskimi poslanci še naprej prizadeval čim bolj izkoristiti svoj vpliv in morda sodelovati z največjo politično skupino, Evropsko ljudsko stranko (EPP), pri posameznih vprašanjih, kot so okoljska zakonodaja in nezakonite migracije.

Domoljubi za Evropo pa imajo še danes čas, da pridobijo še tri stranke in iz zavezništva postanejo politična skupina.