Trojica Babiš-Kickl-Orban, ki je ustanovila zavezništvo Domoljubi za Evropo. Foto: Reuters
Trojica Babiš-Kickl-Orban, ki je ustanovila zavezništvo Domoljubi za Evropo. Foto: Reuters

V izjavi, ki so se je udeležili vsi trije omenjeni voditelji, je Kickl, vodja Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), dodal, da verjame, da se bo njihovemu zavezništvu v prihodnjih dneh pridružilo še več drugih strank iz držav Evropske unije.

Če jim bo to uspelo, bi lahko v novem sklicu Evropskega parlamenta nastala nova politična skupina. Pogoj za njeno oblikovanje je, da so v njej stranke iz četrtine izmed 27 držav članic Evropske unije oziroma vsaj 23 poslancev iz najmanj sedmih držav članic. Skrajno desne in desne stranke so v Evropskem parlamentu sicer zdaj razdeljene v dve skupini, v skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) in v skupino Identiteta in demokracija (ID).

Fidesz je bil do leta 2021 član največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, a je po letih sporov izstopil iz te skupine. FPÖ je članica ID-ja, ANO pa ni bil član nobene skupine, potem ko je po zadnjih evropskih volitvah izstopil iz liberalne skupine Renew.

"Danes je zgodovinski dan, saj se je v evropski politiki začelo novo obdobje. To zavezništvo je kot raketa, ki bo poneslo nove stranke na evropsko raven in Evropi zagotovilo boljšo prihodnost," je dodal Kickl. Babiš je dejal, da se bo nova skupina imenovala Domoljubi za Evropo in dodal, da se bo nova skupina v Evropskem parlamentu osredotočila predvsem na obrambo nacionalne suverenosti pred EU-jem, boj proti nezakonitim migracijam in umik podnebnih ukrepov v okviru zelenega dogovora. Orban pa je napovedal, da bo nova skupina "kmalu postala največje združenje evropske desnice". "To se bo zgodilo v nekaj dneh. Nato bo meja le še nebo," je dejal.

Trije politiki so podpisali tudi "domoljubni manifest", ki naj bi bil osnova za sodelovanje.

Fidesz, FPÖ in ANO so pred tremi tedni zmagali na evropskih volitvah v svojih državah. Glede na uradne izide ima lista Fidesz-KDNP enajst sedežev, FPÖ šest, ANO pa sedem sedežev v novem 720-članskem Evropskem parlamentu, skupno torej 24.

Kako bo morebitna nova politična skupina preoblikovala Evropski parlament? Foto: AP
Kako bo morebitna nova politična skupina preoblikovala Evropski parlament? Foto: AP

Morawiecki: Povezovanje na podlagi geografske lege

Da med evropskimi politiki potekajo pogovori o novi politični skupini, v kateri bi bile združene desne stranke iz srednje in vzhodne Evrope, je pred dnevi dejal tudi nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki, sicer član največje poljske opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS). Morawiecki je dejal, da razmišlja o prekinitvi sodelovanja s stranko italijanske premierke Giorgie Meloni Bratje Italije v Evropskem parlamentu, saj preučujejo možnost oblikovanja nove skupine s sorodnimi strankami iz srednje in vzhodne Evrope.

"Očitno je, da se lahko povežemo na podlagi geografske lege namesto na podlagi ideologije," je po poročanju bruseljskega spletnega portala Politico povedal Morawiecki. Dodal je, da je v stiku s predstavniki drugih delegacij.

Odločitev o novi politični skupini v Evropskem parlamentu, ki bi združevala desno usmerjene stranke iz srednje in vzhodne Evrope, bo po njegovih besedah odvisna od pogovorov v okviru skrajno desne politične skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri so skupaj s stranko Bratje Italije (FdI).

Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš in Viktor Orban na srečanju marca leta 2020. Foto: AP
Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš in Viktor Orban na srečanju marca leta 2020. Foto: AP

Rok za oblikovanje nove skupine je 4. julij

Morawiecki je že pred dnevi dejal, da bi lahko v novi skupini sodelovale populistična stranka ANO nekdanjega češkega premierja Babiša in vladajoči Fidesz madžarskega premierja Orbana.
Orbanov politični svetovalec je pred dnevi v Bruslju potrdil, da si Fidesz prizadeva za ustanovitev nove skupine v parlamentu, vendar pa ni želel govoriti o njeni sestavi.

Rok za oblikovanje političnih skupin v novem sklicu Evropskega parlamenta se sicer izteke 4. julija.

Med strankami, ki naj bi bile povabljene k sodelovanju, so tuji mediji omenjali tudi slovensko opozicijsko stranko SDS. Evroposlanka Romana Tomc, ki bo v novem mandatu podpredsednica skupine EPP, je to v sredo na družbenem omrežju X označila za lažne novice. "Stranka SDS je in ostaja trdno jedro skupine Evropske ljudske stranke (EPP)," je zapisala.

Predsednik SDS-a Janez Janša pa je na vprašanje, ali bi lahko SDS zapustil EPP, če bo ta znova oblikovala koalicijo s socialisti in liberalci, odgovoril, da "so na mizi vse možnosti". Po njegovem mnenju sicer ni veliko možnosti, da bi EU še naprej vodila enaka koalicija.

Novo politično zavezništvo Domoljubi za Evropo