Poljsko sodišče kljubuje odločitvam Sodišča EU-ja. Foto: Reuters
Poljsko sodišče kljubuje odločitvam Sodišča EU-ja. Foto: Reuters

Poljski ustavni sodnik Stanislaw Piotrowicz je sporočil, da so ustavni sodniki z večino odločili, da ukrepi Unije glede "sistema, načel in postopkov" poljskih sodišč "niso v skladu" s poljsko ustavo.

Sodišče EU-ja je sicer pred tem odločilo, da mora Poljska takoj ustaviti uporabo zakonodaje o pooblastilih disciplinskega senata vrhovnega sodišča. To v praksi pomeni, da mora senat takoj prekiniti svoje delovanje.

Člane disciplinskega senata poljskega vrhovnega sodišča je nekoč imenoval državni odbor sodnikov. Poljska vlada je v sklopu pravosodnih reform sprejela zakonodajo, po kateri člane disciplinskega senata imenuje parlament.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU-ja prosijo za pojasnilo.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da poljski ukrepi spodkopavajo vladavino prava.

Bitka sodišč se nadaljuje

V četrtek je mogoče pričakovati nadaljnje napetosti med EU-jem in Poljsko zaradi pravosodnih reform Varšave. Sodišče EU-ja bo namreč predvidoma odločilo o zakonitosti poljskega disciplinskega senata. Poljsko ustavno sodišče bi hkrati lahko odločilo o tem, ali naj ima na Poljskem pravo Evropske unije prednost pred nacionalnim pravom.

Oporekanje Sodišču EU-ja "huda kršitev obveznosti"

Nekdanji poljski ustavni sodniki so pred kratkim opozorili, da bi oporekanje Sodišču EU-ju pomenilo "hudo kršitev obveznosti držav članic in korak k izstopu države iz EU-ja".