Pogodbo bodo predstavniki držav EU-ja podpisali 13. decembra v Lizboni. Foto: EPA
Pogodbo bodo predstavniki držav EU-ja podpisali 13. decembra v Lizboni. Foto: EPA
Dimitrij Rupel
Slovenija si je zaupanje vodenja skupnosti, ki jo sestavlja skoraj 500 milijonov prebivalcev po Ruplovem mnenju prislužila. Foto: EPA

Vlada bo pogodbo v rafitikacijo poslancem državnega zbora poslala 20. decembra. Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je izrazil pričakovanje, da bo nova pogodba v EU-ju ratificirana do januarja oziroma februarja 2009, torej še pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo junija 2009.

Če bo nova pogodba, ki se je bo po Ruplovem mnenju prijelo ime Lizbonska, 20. decembra ratificirana, bo Slovenija ena prvih članic EU-ja, ki bodo to storile. Ratifikacija pogodbe v državah EU-ja pa je hkrati ena glavnih odgovornosti Slovenije, ki bo čez manj kot en mesece prevzela predsedovanje sedemindvajseterice.

Rupel je na mednarodni konferenci pred začetkom predsedovanja Slovenije EU-ju podrobneje predstavil prioritete slovenskega predsedovanja EU-ju, od energetskih in okolijskih vprašanj do evropske perspektive za Zahodni Balkan in medkulturnega dialoga. Poudaril je veliko odgovornost, ki jo ima s predsedovanjem Evropski uniji Slovenija, vendar je dejal, da je to hkrati izziv in priložnost za večjo prepoznavnost Slovenije. Pri tem se je Rupel dotaknil tudi vprašanja Zahodnega Balkana in dejal, da je treba vprašanje statusa Kosova nujno rešiti.

Med slovenskim predsedovanjem trije pomembni vrhi s tretjimi državami
Slovenija si je zaupanje vodenja skupnosti, ki jo sestavlja skoraj 500 milijonov prebivalcev, po Ruplovem mnenju prislužila. Pri tem pa je slovenski zunanji minister poudaril predvsem uspešen prevzem evra in skorajšnjo uvedbo schengenskega sistema.

Med slovenskim predsedovanjem EU-ju bodo organizirani trije pomembni vrhi EU-ja s tretjimi državami, je pojasnil Rupel. Vrh EU - ZDA bo gostila Slovenija, vrha z Rusijo in Japonsko pa bosta v teh državah. Skupaj s Perujem bo Slovenija organizirala tudi vrh EU - Latinska Amerika in Karibi v Limi.