Nekdanji finski predsednik se vse bolj odmika od posredovanja v sporu med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
Nekdanji finski predsednik se vse bolj odmika od posredovanja v sporu med Slovenijo in Hrvaško. Foto: EPA
Meddržavno sodišče v Haagu
Hrvaška si želi, da bi spor reševalo Meddržavno sodišče v Haagu, kar pa bi proces vključevanja v EU le upočasnilo. Foto: EPA
Olli Rehn
Rehn naj bi se s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom znova sešel po velikonočnih praznikih. Foto: EPA

Finski diplomat je priznal, da je utrujen od Balkana, in dejal, da si želi, da bi Hrvaška čim prej vstopila v Evropsko unijo. Dobitnik Nobelove nagrade za mir je bil gost nacionalnega kluba ameriških novinarjev v Washingtonu, kjer je odgovarjal na številna aktualna vprašanja. Hrvaška televizija poroča, da se je ocen glede mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško izogibal, je pa povedal, da po vsej verjetnosti ne bo posebni odposlanec za reševanje spora med državama.

Ahtisaari je povedal, da ni dobil nobenega uradnega poziva za mediacijo v slovensko-hrvaškem sporu, da ga je prijatelj Olli Rehn le vprašal, če je pripravljen pomagati pri iskanju rešitve. Ahtisaari naj bi mu odgovoril, da je pripravljen pomagati, a da so stvari zapletene in da on ni odvetnik, ter mu predlagal, naj za reševanje spora poišče nekoga primernejšega.

"Menim, da sem dovolj delal z balkanskimi državami od razpada Jugoslavije do Kosova in Bosne in Hercegovine. Moje ime zdaj povezujejo s prizadevanji za iskanje rešitve za hrvaško-slovenski obmejni spor, a po mojem mnenju bi državi bolj potrebovali pravnika," je dejal Ahtisaari in dodal, da upa, da se bo spor čim prej razrešil. "Želim vso srečo prijatelju doktorju Rehnu in prijateljskima državama Sloveniji in Hrvaški, da bo se lahko premaknil proces širitve EU-ja na Hrvaško," je še dodal Ahtisaari.

Ahtisaari: Arbitraža bi bila najboljša rešitev
Že v torek je nekadnji finski predsednik dejal, da gre reševanje obmejnega spora med Slovenijo in Hrvaško očitno v smeri arbitraže, kar pomeni, da bi državi potrebovali pravnika, ne pa njega. "Arbitraža izkušenega pravnika bi lahko bila najboljša rešitev za državi," je povedal Ahtisaari in dodal, da bi se hrvaška pristopna pogajanja, če bi Zagreb vztrajal pri urejanju spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu, lahko prestavila na še daljši čas.

Ahtisaari je povedal še, da je evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu dejal, naj premisli, ali je potrebno, da se on sam vključi v reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško. "Zdaj se je vse obrnilo v takšno smer, da bi bilo morda za Rehna pametneje, če poišče bolj izkušenega pravnika," je še dejal Ahtisaari. Iz Evropske komisije so sporočili, da je komisar Rehn redno v stiku z Marttijem Ahtisaarijem in da sta nazadnje govorila prejšnji teden, dodatnih komentarjev pa niso hoteli dajati.

Pogovori so se ustavili pred tednom dni
Pogovori o načinu rešitve spora so se zapletli pred enim tednom, ko je komisar Rehn odpovedal sestanek s slovenskim in hrvaškim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem - po uradnih navedbah zato, ker od Hrvaške ni dobil odgovora na svoj zadnji kompromisni predlog, po neuradnih navedbah pa zato, ker bi bil hrvaški odgovor negativen.

Rehn naj bi po neuradnih podatkih za reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško predlagal neke vrste ad hoc arbitražo, ki upošteva tako reševanje vprašanja v okviru mednarodnega prava, kar zahteva Hrvaška, kot načelo pravičnosti, kar bi si želela Slovenija.

Ob odpovedi srečanja z ministroma je komisar v reševanje zapleta vključil predsedujočo trojko Evropske unije - Francijo, Češko in Švedsko, ter se namesto z ministroma sešel z njimi. Po sestanku v četrtek je trojka izrazila resno zaskrbljenost zaradi stanja v pogovorih Slovenije in Hrvaške z Evropsko komisijo o načinu reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU. Rehn naj bi se z Žbogarjem in Jandrokovićem srečal po velikonočnih praznikih.

B. T.