Ahtisaari spora med Hrvaško in Slovenijo ne ocenjuje kot enega najtežjih v svoji posredniški karieri. Foto: EPA
Ahtisaari spora med Hrvaško in Slovenijo ne ocenjuje kot enega najtežjih v svoji posredniški karieri. Foto: EPA

Po besedah nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir je pri njegovem posredovanju veliko odvisno od mandata.

"To vprašanje še ni na mojem krožniku, ker je trenutno še vedno v rokah evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna," je poudaril Ahtisaari, ki je na vprašanje, v katerem primeru je pripravljen posredovati, odgovoril: "Sprašujete napačno osebo. Niso me še povabili, stvar je še vedno v rokah komisije, kot zelo dobro veste."

Že pred mesecem je Ahtisaari pojasnil, da je vlogo posrednika pripravljen sprejeti, če se bosta obe strani s tem strinjali in se tudi dogovorili o okoliščinah evropskega posredovanja.

"Zelo, zelo dolgo časa nazaj sem rekel samo to, da sem govoril s komisarjem Rehnom o tem, da lahko računa na mojo podporo, če se stvari razvijejo tako, da bi lahko bil v pomoč," je dejal Ahtisaari.

Sam meni, da njegova vpletenost v reševanje spora ni najpomembnejša. Zanj je pomembno, da se lahko premaknemo pri vprašanjih, ki so povezana s širitvijo, in hkrati rešujemo vprašanja, ki jih je slej ko prej treba rešiti.

G. V.