Sporazum iz leta 2013 predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Foto: Reuters
Sporazum iz leta 2013 predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova. Foto: Reuters

EU v ponedeljek pričakuje potrditev načrta, pri čemer o vsebini ne bodo več razpravljali. "Gre za de facto priznanje," je pred ponedeljkovimi pogovori poudaril visoki uradnik Evropske unije, ki ni želel biti imenovan.

Evropski predlog, ki ga je pridobil STA, med drugim predvideva, da bi strani medsebojno priznali ustrezne dokumente in nacionalne simbole, kot so potni listi, diplome in registrske tablice. Določa še, da bodo Srbijo in Kosovo vodila načela, določena v Ustanovni listini Združenih narodov. Dokument pri tem poudarja suverene pravice držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Poleg tega je predvideno, da bi si državi izmenjali stalni misiji.

Predlog predvideva tudi to, da Srbija ne bi nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah, in medsebojno podporo pri vključevanju v Evropsko unijo. Obenem bi se Priština in Beograd zavezala reševanju sporov po mirni poti.

Strani bi se glede na predlog, ki ga podpira vseh 27 članic EU-ja in ZDA, zavezali izpolnitvi zavez iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU-ja.

Sporazum iz leta 2013 predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova, kar bo po pričakovanjih virov v Bruslju najtrši oreh na ponedeljkovih pogovorih Vučića in Kurtija v Bruslju.

Vir je poudaril, da bo evropski načrt Srbom na Kosovu prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic. Predlog predvideva, da bi se strani zavezali zagotovitvi ustrezne ravni samouprave za srbsko skupnost na Kosovu in možnosti zagotavljanja določenih storitev od Srbije. Strani bi obenem formalizirali status Srbske pravoslavne cerkve na Kosovu.

Kosovo je pred kratkim praznovalo 15. obletnico osamosvojitve. Foto: Reuters
Kosovo je pred kratkim praznovalo 15. obletnico osamosvojitve. Foto: Reuters

Koristi in ugodnosti za vse

Načrt bi po navedbah visokega uradnika Unije številne koristi prinesel tudi državljanom obeh držav in drugih držav v regiji Zahodnega Balkana. V njem bi se Srbija in Kosovo strinjala o poglobitvi sodelovanja na področjih gospodarstva, znanosti, tehnologije, pravosodja, zdravstva in kulture.

Za nadzor nad izvajanjem dogovora bo skrbela skupna komisija pod vodstvom Unije. Samo izvajanje, ki bi trajalo nekaj mesecev, je sicer določeno v aneksu k predlogu, je pojasnil vir. Dodal je, da gre za osnovni sporazum, ki bi bil podlaga za sklenitev celovitega pravno zavezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov.

Brez razprave o vsebini, le o izvajanju

Kot je še povedal, od ponedeljkovih pogovorov v Bruslju pričakujejo, da bosta voditelja predlog podprla. O vsebini ne bodo več razpravljali, ampak zgolj o izvajanju, je dejal. Pojasnil je še, da je EU ta predlog med drugim podal, da bi presekal "začarani krog kriz", ki smo mu bili priča v drugi polovici lanskega leta. Odnosi med stranema so se namreč tedaj zaradi napetosti na severu Kosova močno zaostrili.