Razžaljeni v Bruslju pripravljajo proteste po zgledu tistih v Madridu in drugih španskih mestih. Foto: Reuters
Razžaljeni v Bruslju pripravljajo proteste po zgledu tistih v Madridu in drugih španskih mestih. Foto: Reuters

Približno 70 aktivistov iz Španije in Francije je v petek popoldne peš prispelo v eno izmed bruseljskih predmestij, vstopiti pa nameravajo tudi v evropsko prestolnico. Večtedenska hoja španskih in francoskih razžaljenih naj bi se končala v parku Elizabeth v bruseljski občini Kukelberg, kjer naj bi se pohodnikom v posebnem taboru pridružili tudi številni drugi, je za Radio Slovenija poročal Matjaž Trošt.

Belgijske mestne oblasti so v petek sporočile, da demonstrantom ne dovolijo postaviti tabora v parku Elizabeth. V parku namreč ni ne vode, ne elektrike in ne sanitarij, je bil odločen župan občine Kukelberg, Philippe Pivin.

Pričakujejo od 500 do 3.000 ljudi
Dogajanje v Bruslju naj bi bilo podobno dogajanju v Madridu letos spomladi, ko se je na trgu Puerta del Sol utaborilo na stotine ljudi, nezadovoljnih zaradi razmer, oziroma na trgu Sintagma v Atenah. V prihodnjem tednu dni pričakujejo od 500 do 3.000 udeležencev predvsem večernih zborov, ki bodo namenjeni predstavitvi alternativnih pogledov na razreševanje gospodarske krize v Evropi, s poudarkom na brezposelnosti ter pomanjkanju perspektive za mladino.

Razžaljene naj bi v torek ali v sredo sprejeli tudi v Evropskem parlamentu. Nekaj poslancev se je s posebnim pismom županu Pivinu še posebej zavzelo za razžaljene in za pravico do protesta, je še poročal Trošt.

Osrednji, predvidoma bistveno bolj množičen protest bo čez teden dni, 15. oktobra, dva dneva pred začetkom zasedanja voditeljev Unije - takrat so sicer napovedani protesti v več kot 400 mestih v 45 državah sveta.