Rehn je Hrvaško opozoril tudi na pravosodje in boj proti organiziranemu kriminalu ter težavo prestrukturiranja ladjedelnic. Foto: EPA
Rehn je Hrvaško opozoril tudi na pravosodje in boj proti organiziranemu kriminalu ter težavo prestrukturiranja ladjedelnic. Foto: EPA
Rehn resno opozarja Hrvaško

"Verjamem, da bo to konstruktiven in pozitiven odgovor brez dodajanja kakšnih nemogočih pogojev," je evropski komisar za širitev poudaril na konferenci o Hrvaški in Evropski uniji, ki je potekala v Bruslju.

Rehn se je tako odzval na vprašanje, kako bi razumel, če bi Hrvaška sprejela mediacijo le kot pot do sodišča - ali bi bilo to zanj potrditev ali zavrnitev svojega predloga za mediacijo pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija, ki naj bi predlagala rešitev vprašanja meje in omogočila nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU-jem.

V svojem govoru na konferenci je Rehn dejal, da so vsi poskusi za rešitev vprašanja v preteklih 18 letih propadli in sam ne vidi druge poti naprej, kot je mediacija, zato pričakuje pozitiven odgovor na pobudo z obeh strani brez postavljanja nemogočih pogojev, ki bi vodili v zavračanje na drugi strani.

Za realizem nad čustvi
"Sicer sem zelo zaskrbljen, da bo Hrvaški onemogočeno, da konča pogajanja v predvidenem roku," pravi Rehn, ki pa je vseeno prepričan, da bo na koncu realizem prevladal nad čustvi. Ob tem je potrdil, da se bo kmalu sešel s hrvaškim in slovenskim zunanjim ministrom, kjer bo govora o reševanju vprašanja meje in možnostih za nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU-jem.

Posebej je Rehn opozoril Hrvaško na sodelovanje s haaškim sodiščem. "EU je zaskrbljen zaradi sodelovanja s sodiščem. Obžalujem, da je to vprašanje spet priplavalo na površje. Mislil sem, da je že rešeno," je dejal komisar in izrazil pričakovanje, da bo Zagreb še naprej izpolnjeval pogoj popolnega sodelovanja s sodiščem, ki je nujen pogoj za napredek na poti v EU.

C. R.

Rehn resno opozarja Hrvaško