Dogovor o mediaciji se Swobodi zdi nepravičen do Hrvaške, a vseeno pričakuje njeno potrditev v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor o mediaciji se Swobodi zdi nepravičen do Hrvaške, a vseeno pričakuje njeno potrditev v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška policija
Največji težavi Hrvaške sta po mnenju Evropskega parlamenta še vedno korupcija in organiziran kriminal. Foto: EPA

Z evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom in poročevalcem o Hrvaški Hannesom Swobodo se je ob robu razprave o Hrvaški v Evropskem parlamentu pogovarjala dopisnica RTV Slovenija Tanja Fajon. Swoboda ji je dejal, da je predlog Evropske komisije za mediacijo do Hrvaške nepravičen, a naj bi ga parlament vseeno pozdravil, vendar pri tem omenil dogovor Janše in Sanaderja iz leta 2007.

A kljub temu je prepričan, da morata državi začeti delo o pogojih mediacije, Hrvaško pa pozval, naj ne čaka predolgo, saj se bodo razmere poslabšale. Na iztekanje časa je opozorilo tudi češko predsedstvo, ki razmišlja o preložitvi konference, napovedane za konec meseca.

Rehn bi rad videl rezultate
Za Rehna napredek sicer je, a bi rad videl rezultate kmalu. Tukaj so, tako Rehn, potrebna prizadevanja obeh držav, sestanek z obema zunanjima ministroma pa pričakuje kmalu. A kljub skrbi ostaja optimističen in verjame, da lahko Hrvaška pogajanja konča do konca letošnjega leta.

Bolj črnogled je Swoboda, ki je pojasnil, da ne želi lagati ali dajati obljube, ki je ni mogoče obdržati.

Včeraj razprava, danes glasovanje
Potem ko je včeraj potekala razprava, je danes na vrsti glasovanje o poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU v lanskem letu. Poročilo je zunanjepolitični odbor prejel konec januarja, zatem pa je bilo vloženih še 15 dopolnil. Podrobnosti so usklajevali še do srede zvečer.

Vzrok za usklajevanje je želja Swobode, da bi se z besedilom strinjali tudi slovenski evropski poslanci, obenem pa so morali upoštevati vztrajanje Hrvaške pri mednarodnem pravu.

Sprejeli eno Peterletovo dopolnilo
Dve dopolnili je predlagal prav slovenski poslanec Lojze Peterle. Eno dopolnilo je bilo sprejeto, upoštevani pa so bili tudi elementi drugega. Kot je povedal Peterle, besedilo ne vztraja več pri blejskem dogovoru med Janšo in Sanadrom. Poleg pozitivnega mnenja o mediaciji pa naj bi Evropski parlament omenil še načelo pravičnosti, Mednarodnega sodišča v Haagu pa ne več. Poleg mejnega vprašanja pa sta v poročilu še vedno najbolj izpostavljeni vprašanji korupcije in organiziranega kriminala.

Na zadnjem dnevu marčevskega plenarnega zasedanja bo Evropski parlament glasoval še o napredku dveh preostalih kandidatk za članstvo v uniji, Makedoniji in Turčiji.

S. Z.